Home » Știință » Cercetătorii au descoperit că un extract dintr-o otravă folosită de războinicii şi vânătorii africani poate reprezenta viitorul contraceptivelor pentru bărbaţi

Cercetătorii au descoperit că un extract dintr-o otravă folosită de războinicii şi vânătorii africani poate reprezenta viitorul contraceptivelor pentru bărbaţi

Cercetătorii au descoperit că un extract dintr-o otravă folosită de războinicii şi vânătorii africani poate reprezenta viitorul contraceptivelor pentru bărbaţi
Publicat: 21.01.2018
Savanţii au identificat un compus chimic care poate ajuta la crearea unei pastile contraceptive pentru bărbaţi, dintr-un extract de plantă pe care vânătorii şi războinicii africani îl folosesc pentru otrava de pe săgeţi şi suliţe.

Otrava se numeşte ouabain şi opreşte inima victimei. Provine din două tipuri de plante africane şi se găseşte şi în mamifere în cantităţi reduse, de aceea o echipă de cercetători de la Universitatea din Minnesota şi de la Universitatea din Kansas a ajuns la concluzia că substanţa poate fi baza unui nou contraceptiv masculin, scrie Science Alert.

În forma sa originală, ouabain se găseşte în rădăcinile, frunzele, seminţele şi tulpinile plantelor Acokanthera schimperi şi Strophanthus gratus din estul Africii – o descoperire pe care etiopienii antici o făcut-o acum mai bine de două milenii. Aceştia preparau otrava prin fierberea plantei şi scufundarea vârfurilor armelor în restul rămas în urma fierberii. În secolul al XVIII-lea, europenii au decoperit că otrava acţionează ca un glicozid cardiac, un compus care creşte forţa bătăilor inimii şi descreşte rata lor de contracţie.

De aceea, în doze foarte mici, ouabain a fost folosit pentru a trata condiţii precum hipotensiunea. Acum, substanţa poate reveni pe piaţa farmaceutică în forma unei pastile contraceptive pentru bărbaţi şi desigur, într-o formă care să nu pună în pericol sănătatea.

Cercetătorii au demonstrat, cu ajutorul experimentelor realizate pe şoareci, că substanţa modificată chimic poate opri fertilitatea şi în acelaşi timp nu este toxică, lăsând neatinse celelalte sisteme neafectate.

De asemenea, efectul nu este permanent, o încetare a administrării va duce la revenirea spermei normale. În principal, ouabain-ul modificat a dus la anularea capacităţii spermatozoizilor de a se deplasa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai eficient contraceptiv a fost o plantă pe care romanii au utilizat-o până a dispărut

Metodele contraceptive străvechi şi orgiile din Colosseumul roman şi ale grecilor antici. Orice femeie trebuia să devină ”o prostituată sfântă”

Cele mai proaste metode contraceptive din istorie (VIDEO)

Primele contraceptive pentru bărbaţi. Reuşesc să paralizeze spermatozoizii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase