Home » Știință » Cercetătorii de la Harvard au creat un robot inspirat de pielea şarpelui prin intermediul unei tehnici vechi de sute de ani

Cercetătorii de la Harvard au creat un robot inspirat de pielea şarpelui prin intermediul unei tehnici vechi de sute de ani

Publicat: 28.02.2018
Deşi nu au picioare, şerpii se pot deplasa cu o viteză de 22 de kilometri pe oră, pot pătrunde în locuri strâmte, se pot căţăra în copaci şi pot chiar înota. Secretul acestor reptile se află în solzi. În timp ce şarpele se mişcă, solzii se prind de pământ şi propulsează corpul. Acest tip de locomoţie este posibil datorită formei şi poziţiei solzilor şarpelui.

În prezent, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii Harvard a dezvoltat un robot moale care utilizează aceleaşi principii ale locomoţiei pentru a se târî fără să existe necesitatea unor componente rigide. Conform Science Daily, solzii moi ai robotului au fost realizaţi prin intermediul tehniciii kirigami, o trehnică japoneză străveche de tăiere a hârtiei. 

În timp ce robotul se întinde, suprafaţa dreaptă a corpului său se transformă într-o textură 3D care se agaţă de sol precum pielea şarpelui. ”Am realizat o serie de cercetări în ultimii ani pentru a fabrica acest tip de structuri elastice,” a declarat Ahmad Rafsanjani, principalul autor al studiului. ”Am arătat faptul că principiile kirigami pot fi integrate în roboţii cu ţesut moale pentru obţinerea locomoţiei într-un mod care este simplu, rapid şi mult mai ieftin decât tehnicile anterioare,” a adăugat el. 

Prin intermediul unei foi de plastic drepte  şi a unei maşinării de tăiat cu laser, specialiştii au realizat solzi cu mărimi şi forme diferite. În următorul pas, specialiştii au înfăşurat materialul în jurul unui elastomer, care se extinde şi contractă cu ajutorul aerului, similar cu un balon. Atunci când dispozitivul se extinde apar tăieturile ce formează o structură care se poate prinde de sol. Atunci când dispozitivul se contractă, tăieturile dispar şi ”creatura” înaintează. 

Echipa a realizat diferite forme ale tăieturilor, circulare, triunghiulare, trapezoidale, însă cele din urmă s-au dovedit a fi cele mai bune, acestea fiind asemănătoare cu solzii şarpelui. ”Acest tip de roboţi ar putea într-o zi să călătorească în medii noi pentru explorare, inspecţie, monitorizare, misiuni de salvare sau pentru realizarea unor proceduri medicale complexe,” a declarat Katia Bertoldi. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase