Home » Știință » Cercetătorii au descoperit mecanismul cerebral care îl face pe supraomul Wim Hof să reziste la frig. Implicaţiile sunt majore

Cercetătorii au descoperit mecanismul cerebral care îl face pe supraomul Wim Hof să reziste la frig. Implicaţiile sunt majore

Publicat: 05.03.2018
„Omul gheţii”, aventurierul olandez Wim Hof, a stabilit unele recorduri impresionante în ceea ce priveşte rezistenţa la frig, o abilitate atribuită unei tehnici dezvoltate chiar de el care presupune meditaţie şi exerciţii de respiraţie. Acum, un grup de cercetători de la Wayne State University a analizat în premieră ce se întâmplă în creierul acestuia, scoţând la iveală detalii surprinzătoare.

Timp de trei zile, cercetătorii Otto Muzik şi Vaibhav Diwadkar au studiat creierul lui Hof şi funcţiile corpului acestuia, utilizând două tehnici distincte, RMN (rezonanţă magnetică) şi respectiv PET (tomografie specială), scrie Science Daily.

„Nu este un mister că ceea ce practicăm ne influenţează fiziologia. Scopul cercetării noastre este să studiem mecanismele care stau la baza acestor schimbări folosind analize obiective şi ştiinţifice şi să evaluăm relevanţa în medicină”, a precizat Muzik.

Practica metodei Wim Hof a făcut ca temperatura pielii să rămână relativ invariabilă la expunerea la frig, o descoperire pe care cercetătorii au atribuit-o creşterii inervaţiei simpatetice şi al consumului de glucoză. Metoda i-a permis să genereze căldură care se disipă la ţesutul plămânilor şi încălzeşte sângele care circulă în organ.

„Din studiile noastre precedente, ne aşteptam ca Omul Gheţii să aibă zone active ale creierului care ajută la termoreglare. Totuşi, am observat mai multe diferenţe substanţiale într-o zonă asociată cu mecanismele creierului pentru controlarea durerii şi se crede că implementarea acestuia se poate realiza cu ajutorul eliberării de opioide şi canacinoide”, a precizat Muzik.

Cercetătorii au publicat studiul cu numele Brain Over Body: A study on the willful regulation of autonomic function during cold exposure în jurnalul NeuroImage.

Rezultatele sunt uimitoare şi din punct de vedere al implicaţiilor, putând duce la producerea unui nou tip de analgezice care să ducă la generarea spontană a opioidelor şi canabinoidelor în creier. Efectul are potenţialul şi de a crea o stare de bine, a controla dispoziţia şi a reduce anxietatea.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cine este Wim Hof, campionul supranumit „Omul Gheţurilor”, şi care sunt secretele performanţelor sale?

Şase oameni cu ”super-puteri” care i-au pus în dilemă pe oamenii de ştiinţă. Unul dintre ei a ”văzut” Luna

Cinci ”boli” rare care dau oamenilor superputeri

Persoanele cu anxietate sunt fericitele posesoare a cinci superputeri. Puţini au cunoştinţă despre ele

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase