Home » Știință » Un studiu recent a ajuns la concluzia că visele lucide se aseamănă cu experienţele psihedelice date de halucinogene

Un studiu recent a ajuns la concluzia că visele lucide se aseamănă cu experienţele psihedelice date de halucinogene

Un studiu recent a ajuns la concluzia că visele lucide se aseamănă cu experienţele psihedelice date de halucinogene
Publicat: 06.03.2018
Substanţele halucinogene au acelaşi efect ca visele lucide, conform unui nou studiu publicat în revista de specialitate Frontiers in Neuroscience de cercetătorii de la Universitatea Buenos Aires din Argentina.

Specialiştii au observat că, cel puţin statistic, oamenii descriu aproximativ în aceeaşi manieră experienţele cauzate de haluciongene precum LSD, ciuperci sau datura şi experienţele viselor lucide, scrie Live Science.

Visele lucide reprezintă un tip de vis în care persoana ştie că visează şi îşi poate controla acţiunile.

Compararea experienţelor subiective ale unei substanţe halucinogene cu un anumit aspect ce ţine de neurochimie poate ajuta la explicarea modului în care creierul generează vise în mod spontan.

Astfel, Enzo Tagliazucchi împreună cu echipa sa au analizat declaraţiile online ale persoanelor care au trecut prin ambele tipuri de experienţe. Informaţiile au fost găsite pe site-ul erowid.org, unde oamenii pot descrie (în mod anonim) experienţele obţinute în urma consumului de substanţe interzise.

Au ajuns la concluzia că în top 20 substanţe al căror efect se aseamănă cu visele lucide, 17 sunt halucinogene.

Consumatorii au descris de la halucinaţii vizuale, precum distorsiuni slabe la explozii de culori. De asemenea, oamenii au mai trăit şi un simţ al „lipsei de realităţi” şi o disociere de corpul lor sau de sine.

Tagliazucchi declară că unele similarităţi şi diferenţe reflectă modul în care psihedelicele lucrează asupra creierului şi modul în care se formează visele. Spre exemplu, neurotransmiţătorul serotonină nu este produs în timpul fazelor de vis din timpul somnului, dar psihedelicele produc o substanţă care seamănă cu serotonina şi care ajută la inducerea experienţelor psihedelice.

Un alt aspect interesant şi totodată paradoxal este acela că planta datura blochează un neurotransmiţător numit acetlicolină. În mod normal, substanţa aceasta este crucială pentru inducerea viselor. „Acesta este un paradox şi credem că rezolvarea lui poate duce la o cunoaştere mai bună a modului în care visele sunt produse în creier”, a precizat Tagliazucchi.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum schimbă ciupercile halucinogene creierul

Cum creează ciupercile halucinogene acele stări speciale?

Ciupercile halucinogene acţionează total opus faţă de anti-depresive şi tocmai de aceea sunt eficiente în cazul depresiei

Savanţii au descoperit motivul pentru care ciupercile halucinogene au devenit atât de ”magice”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase