Home » Știință » Conform unui nou studiu, creierul poate fi antrenat pentru a evita condiţii precum dislexia

Conform unui nou studiu, creierul poate fi antrenat pentru a evita condiţii precum dislexia

Conform unui nou studiu, creierul poate fi antrenat pentru a evita condiţii precum dislexia
Publicat: 12.03.2018
Abilitatea creierului de a se sincroniza cu tonul şi intonaţia unei voci influenţează modul în care limbajul este procesat. Cercetătorii spanioli de la BCBL au ajuns la concluzia că există posibilitatea elaborării unor moduri mai eficiente de a antrena creierul pentru a evita apariţia unor condiţii precum dislexia, plecând de la înţelegerea fenomenelor care au loc la nivelul cerebral.

În ultimii ani, mai multe studii au arătat că regiunile auditive din creier se sincronizează cu stimulii sonori externi. Altfel spus, creierul este capabil să ajusteze în mod natural frecvenţa undelor cerebrale cu oscilaţiile sau ritmul a ceea ce ascultă la un moment dat, scrie Science Daily.

Cercetătorii au analizat sincronizările la nivelul cerebral la 72 de indivizi, arătând că sincronizarea cu sunetul/discursul este mai intensă atunci când creierul ascultă unde de frecvenţă joasă – cele asociate cu accentul, tonul şi intonaţia. Studiul a mai arătat că această sincronizare rezultă în activarea directă a regiunilor cerebrale asociate cu procesarea limbajului, precum regiunea Broca, o secţiune localizată în lobul frontal al emisferei stângi.

Analizarea efectului sincronizării cerebrale asociată cu tonul şi intonaţia discursului a scos la iveală că intervenţiile terapeutice concentrate pe învăţarea limbii pot fi aplicate în timpul copilăriei prin stimularea componentelor auditive de frecvenţă joasă. S-a constatat în studiile anterioare că cei cu dislexie au o sincronizare slabă a undelor cerebrale cu sunetele din mediul înconjurător; altfel spus, aceştia se confruntă cu dificultatea de a decodifica informaţia.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce este dislexia şi cum se manifestă

Aceasta ar putea fi principala cauză a dislexiei, afecţiunea de care suferă 10% din populaţia globului

Există un ”ochi al minţii”. Creierul are un proces care i-a surprins pe oamenii de ştiinţă şi poate explica unele aspecte inedite cu privire la cel mai complex organ

VIDEO. În creierul oamenilor există un modul ”autopilot” real. Cum funcţionează acesta

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase