Home » Știință » ”Ultrabacteria X” dă coşmaruri oamenilor de ştiinţă. Scenariu apocaliptic: ”criminalul necunoscut” ar putea ucide milioane de oameni

”Ultrabacteria X” dă coşmaruri oamenilor de ştiinţă. Scenariu apocaliptic: ”criminalul necunoscut” ar putea ucide milioane de oameni

Publicat: 13.03.2018
În luna februarie, oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au convocat un comitet de urgenţă la Geneva pentru a lua în considerare un scenariu incredibil. Scopul era acela de a identifica un agent patogen cu un potenţial uriaş de a cauza o epidemie şi de a omorî milioane de oameni pentru care însă, în acest moment, nu există niciun tratament eficient.

A fost pentru a treia oară când a fost convocată o astfel de adunare, formată din bacteriologi şi infecţionişti renumiţi, însă când a fost publicată lista bolilor periculoase din 2018, a apărut acolo o boală nemaivăzută, cel puţin în această formă. 

Ce este Boala X? 

Boala X nu este un agent patogen nou identificat, ci ceea ce specialiştii numesc „un germen cunoscut, dar necunoscut”. Este o boală care apare din cauza unei mutaţii genetice sau, posibil, a unui accident ori atac terorist, care ia lumea prin surprindere şi se răspândeşte extrem de rapid, scrie Gândul

Prin includerea sa în lista celor mai periculoase boli din viitorul apropiat, Organizaţia Mondială a Sănătăţii admite că acest agent infecţios cu mare potenţial de a cauza o epidemie este foarte imprevizibil. Asemănător cu gripa spaniolă, care între 1918 şi 1920 a ucis între 50 şi 100 de milioane de oameni, Boala X este catastrofa pe care nimeni nu a anticipat-o, până când nu a fost prea târziu. 

„Boala X confirmă că o serioasă epidemie internaţională ar putea fi cauzată de un agent patogen rămas încă necunoscut”, spun cei de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

De unde ar putea veni? 

Una dintre sursele Bolii X ar putea fi utilizarea deliberată a bolilor infecţioase ca armă. Chiar dacă armele biologice au fost folosite încă din perioada Evului Mediu, noile descoperiri ştiinţifice, inclusiv mutaţiile genetice, fac acum mai uşoară ca niciodată dezvoltarea de agenţi biologici letali. 

SUA şi URSS au explorat armele biologice în timpul Războiului Rece şi ambele continuă să păstreze în actualitate culturi patogene, ca virusuri destul de periculoase menţinute în laboratoare secrete şi securizate. Ceva mai recent, armata irakiană a atacat cu toxină botulinică, sub coordonarea lui Saddam Hussein, trupele teroriste Al Qaeda au experimentat efectele Antrax-ului, iar în 2014 într-un laptop care a fost capturat de la reprezentanţi ISIS au fost găsite intrucţiuni despre modul în care ar putea fi transformat într-un instrument de luptă virusul ciumei. 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase