Home » Știință » Expunerea în timpul sarcinii chiar şi la niveluri scăzute de BPA, un compus des folosit, poate afecta iremediabil dezvoltarea creierului copilului

Expunerea în timpul sarcinii chiar şi la niveluri scăzute de BPA, un compus des folosit, poate afecta iremediabil dezvoltarea creierului copilului

Expunerea în timpul sarcinii chiar şi la niveluri scăzute de BPA, un compus des folosit, poate afecta iremediabil dezvoltarea creierului copilului
Publicat: 20.03.2018
Un nou studiu prezentat la conferinţa anuală a Endocrine Society din Chicago oferă o explicaţie cu privire la modul în care expunerea femeilor gravide chiar şi la un nivel mic de bisfenol A (BPA), considerat sub limita „sigură”, poate afecta copiii într-un mod iremediabil.

BPA este un compus chimic care este adăugat multor produse din comerţ, inclusiv sticlelor de plastic şi a altor recipiente pentru hrană sau produse de papetărie. Este cunoscut pentru faptul că interferează cu hormonii organismului, altfel spus, afectează sistemul endocrin, scrie Science Daily.

„Decenii de studii au demonstrat o legătură între expunerea la BPA şi efectele adverse asupra sănătăţii”, a precizat Deborah Kurrasch, conducătorul studiului şi profesor la Universitatea Calgary, Canada. „Acest lucru este adevărat în special pentru creierul în dezvoltare, care este sensibil în mod particular la efectul creşterii nivelului de estrogen al BPA-ului în timpul sarcinii. Mai multe studii au asociat expunerea timpurie la BPA cu probleme de comportament care se dezvoltă mai târziu în copilărie, sugerând că BPA afectează permanent dezvoltarea creierului”.

Agenţiile guvernamentale din lume, precum Food and Drug Administration din SUA, Health Canada şi Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor declară că BPA-ul este un compus sigur. „Un motiv pentru acest lucru este absenţa sursei problemei: dacă BPA este atât de toxic pentru creierul în dezvoltare, atunci unde este dovada pentru creierele în dezvoltare?”, a precizat Kurrasch. „Studiul nostru este primul care arată că expunerea la BPA în timpul dezvoltării creierului poate afectea neuronii”.

Studiul a fost efectuat pe trei grupuri de şoareci. Un grup a consumat hrană fără BPA, al doilea grup a consumat hrană cu doze mari de BPA, iar un al treilea grup a consumat mâncare cu doze reduse de bisfenol A. Cercetătorii au observat o creştere a numărului de neuroni creaţi în timpul dezvoltării timpurii la grupurile de şoareci expuse la doze mari şi mici de BPA.

„Anumiţi neuroni sunt cunoscuţi pentru apariţia la momente specifice, iar dacă apar mai devreme, aşa cum s-a întâmplat în acest caz, aceştia vor migra în locuri greşite şi vor forma conexiuni anormale. Aceste descoperiri încep să ofere o explicaţie cauzală cu privire la modul în care BPA poate afecta creierele în dezvoltare”, a conchis Kurrasch.

Bisfenolul A este una dintre substanţele cele mai utilizate în industrie. Cel mai des este folosit la fabricarea sticlelor de apă, biberoanelor, suzetelor şi a jucăriilor pentru bebeluşi, precum şi în materialele folosite pentru a îmbrăca pe interior cutiile de conserve.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Noi dovezi despre efectele nocive ale unei substanţe pe care o ingerăm din ambalajele de plastic şi metal

Pericolul real al plasticului a fost scos în sfârşit la iveală: efectele asupra fertilităţii pot fi ireversibile

Bonurile de casă de la magazin ne pot pune în pericol sănătatea: ce compus periculos pot conţine?

Un compus chimic unic în atmosfera noastră ne poate ajuta să găsim viaţă extraterestră

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase