Home » Știință » Cea mai posibilă cauză a sindromului de oboseală cronică

Cea mai posibilă cauză a sindromului de oboseală cronică

Cea mai posibilă cauză a sindromului de oboseală cronică
Publicat: 24.03.2018
Recent, o serie de studii au găsit dovezi ale mecanismului biologic care poate contribui la această maladie, iar acum, un nou studiu al cercetătorilor olandezi este un pas important înainte în înţelegerea cauzelor oboselii cronice.

Cercetătorii de la Centrul Medical Groningen au descoperit o legătură între sindromul de oboseală cronică (sau encefalomielita mialgică) şi niveluri scăzute de hormoni tiroidieni, scrie Science Alert.

Rezultatele mai necesită confirmări din părţi terţe, iar dacă legătura se adevereşte, experţii pot trece mai departe, adică la elaborarea unor tratamente care să ajute persoanele care suferă de această condiţie misterioasă.

O parte din problema explorării aspectelor care stau la baza sindromului este chiar recunoaşterea/depistarea acesteia. Deseori, diagnosticul se pune prin eliminarea celorlalte cauze, folosind un proces de deducţie în care se elimină pe rând explicaţiile medicale pentru simptomele prezentate de pacient.

Condiţia, în afară de starea de oboseală cronică, se manifestă prin insomnii, dificultate de a gândi clar şi un spectru de simptome variate, caracterizate prin disconfort şi dureri.

Severitatea şi ocurenţa sunt însă bine cunoscute: 2,6% din populaţia globală a făcut ca sidromul de oboseală cronică să fie una dintre cele mai controversate condiţii medicale.

În cadrul noului studiu condus de Begoña Ruiz-Núñez, s-au comparat funcţia tiroidă şi markerii inflamării în 98 de pacienţi cu oboseală cronică cu 99 de pacienţi sănătoşi care formau grupul de control. „Unul dintre elementele cheie este că observaţiile noastre au persistat în faţa a două analize care verificau asocierea dintre sindrom, parametrii tiroidei şi a inflamaţiei scăzute”, a precizat Ruiz-Núñez.

Altfel spus, cercetătorii au izolat lipsa de echilibru a glandei tiroide, găsind că unii hormoni aveau un nivel scăzut, anume T3 şi T4. Deşi nu se înţelege cum aceste niveluri schimbate de hormoni sunt asociaţi cu simptomele oboselii cronice, noul studiu reprezintă un pas important în înţelegerea condiţiei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Oboseala cronică ar putea avea o altă cauză. Ce au descoperit cercetătorii

Un nou studiu demonstrează că oboseala cronică este într-adevăr o boală, nu doar o stare psihologică

Oboseala cronică este o maladie biologică

Anomalii cerebrale observate în creierul bolnavilor de sindromul oboselii cronice (FOTO)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase