Home » Știință » Raţele de cauciuc sunt pline de bacterii

Raţele de cauciuc sunt pline de bacterii

Raţele de cauciuc sunt pline de bacterii
Publicat: 07.04.2018
Câţiva cercetători elveţieni şi americani au studiat îndeaproape răţuştele de plastic care plutesc în baia copiilor şi uneori chiar şi în cea a adulţilor. Iar rezultatul este neplăcut: orice corp de plastic scufundat într-un lichid deja poluat de abluţiunile noastre devine o adevărată bombă cu bacterii şi ciuperci.
Pentru a realiza acest lucru, o echipă de cercetători de la Institutul de Cercetare a Apelor Eawag, Institutul Federal de Tehnologie din Zurich şi de la Universitatea din Illinois (SUA) au ţinut nişte răţuşte timp de 11 săptămâni în apă curată şi un alt grup de răţuşte în „apă de baie folosită care conţinea resturi de săpun, murdărie, transpiraţie şi bacterii care însoţesc corpul uman”.
 
Răţuştele decupate şi examinate apoi în laborator au arătat că între 5 şi 75 de milioane de celule se aflau pe fiecare centimetru pătrat din suprafaţa lor, informează Rador. Cele expuse la apă murdară de baie erau purtătoare de ciuperci, iar 80% din toate exemplarele studiate au dezvoltat germeni potenţial patogeni, în special legionella şi bacterii foarte rezistente. Problema provine în principal din interiorul jucăriei, dificil de curăţat.
 
„Când copilul apasă burta răţuştelor pentru a pulveriza apă, nu este deloc neobişnuit ca jetul să fie maro”, subliniază studiul.
„Acest lucru poate întări imunitatea copiilor, un lucru pozitiv”, spune microbiologul Frederik Hammes, de la Eawag, citat în comunicat. „Dar – spune el – acest lucru poate provoca şi iritaţii ale ochilor şi urechilor sau infecţii gastrointestinale mai problematice”. 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase