Home » Știință » Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice cauzate de deschiderea a trei ”găuri” în Soare

Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice cauzate de deschiderea a trei ”găuri” în Soare

Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice cauzate de deschiderea a trei ”găuri” în Soare
Publicat: 13.04.2018
Trei găuri coronale au apărut pe suprafaţa Soarelui, trimiţând furtuni geomagnetice spre noi. Deşi poate suna înfricoşător, acestea reprezintă fenomene des întâlnite, mai ales în minimul solar - perioada mai liniştită din ciclul de 11 ani în care ne aflăm.

Găurile coronale sunt regiuni mai reci şi mai puţin dense în plasmă. Structurile acestea deschise permit vânturilor solare să fie emanate mai uşor, trimiţând radiaţii electromagnetice către Pământ dacă gaura se află în poziţia optimă, scrie Science Alert.

Săptămâna trecută, trei astfel de găuri s-au deschis, emanând în direcţia Terrei vânturi solare de intensitate redusă. NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) a emis o avertizare de furtună de nivel G1, cea mai mică de pe scară: ceea ce înseamnă că multe persoane nu vor simţi niciun efect. Vor fi doar câteva fluctuaţii în reţelele de energie electrică, interferenţe minore cu comunicaţiile prin satelit – precum GPS-ul, internetul sau televiziunea.

Există însă o veste bună. Cei care se găsesc aproape de poli pot observa aurorele boreale sau australe (depinde de pol).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se va întâmpla în cazul unei mega-furtuni solare? Anunţul cercetătorilor ar putea provoca panică

În 1859, omenirea era martora celei mai puternice furtuni solare înregistrate vreodată. Ce s-ar întâmpla dacă un eveniment similar s-ar produce în zilele noastre

Savanţii rezolvă un mister al Soarelui care a contrariat lumea ştiinţifică timp de 70 de ani

Analizarea unui pin bătrân a scos la iveală o anomalie a Soarelui. A început acum mai bine de 7000 de ani

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase