Home » Știință » Cancerul mamar şi chimioterapia: cum pot fi reduse la minimum efectele adverse

Cancerul mamar şi chimioterapia: cum pot fi reduse la minimum efectele adverse

Publicat: 29.04.2018
La nivel global, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer diagnosticat la femei: se estimează că una din 8 femei ar putea face o afecţiune mamară malignă de-a lungul vieţii. De altfel, tumorile maligne localizate la sân sunt atât de frecvent diagnosticate încât acest tip de cancer ocupă locul al doilea ca frecvenţă în lume. În România, 7.500 de femei se îmbolnăvesc anual de cancer de sân, iar 3.500 îşi pierd viaţa din cauza maladiei.
“Dintre tipurile histopatologice clasice, cel mai frecvent este carcinomul ductal invaziv. Clasificarea cea mai utilizată în prezent este însă cea moleculară, aceasta având rol prognostic şi fiind obligatorie în stabilirea indicaţiei terapeutice. În ordinea frecvenţei, tipurile moleculare de cancer mamar sunt cel Luminal A (70-75% din cazuri), triplu negativ, Luminal B, Her2 pozitiv”, remarcă medicul primar oncolog Bogdan Gozman, director medical al Spitalului Onco Card.

“Terapia cancerului de sân este extrem de complexă şi include mai multe specialităţi: chirurgia, oncologia medicală, radioterapia, imagistica medicală. Terapiile medicamentoase sunt bineînţeles individualizate în funcţie de vârsta pacientei, stadiul bolii, factorii de prognostic anatomo-patologici. Acestea sunt chimioterapia, terapia moleculară ţintită, hormonoterapia. În stadiile incipiente şi fără factori de risc, terapia medicamentoasă poate cuprinde doar tratament hormonal (sub forma de tablete), în timp ce în stadiile avansate, tratamentul va include aproape întotdeauna şi chimioterapia intravenoasă. Anul 2018 aduce indicaţii noi ale unor medicamente existente de care vor beneficia un număr mai mare de paciente. Aşteptăm date din studiile clinice despre eficienţa imunoterapiei şi în cancerul mamar, rezultatele par foarte promiţătoare”, completează specialistul Onco Card.

Şi în România, sunt disponibile la ora actuală medicamente şi tehnologii de ultimă generaţie care fac posibilă tratarea cancerului de sân, cu cât mai puţine efecte adverse.
 
“Tratamentele antiemetice moderne au scăzut riscul de apariţie a greţurilor şi vărsăturilor, scăderea globulelor albe şi roşii este controlată prin utilizarea medicamentelor care stimulează producerea de leucocite şi hematii. Căderea părului poate fi prevenită cu ajutorul unui aparat special care împiedică pătrunderea citostaticelor în vasele de sânge de la nivelul scalpului. Una dintre problemele cu care se confruntă pacientele care fac chimioterapie este flebita, adică inflamaţia venelor periferice care implică puncţii venoase repetate pentru montarea căii de acces venoase. Această complicaţie poate fi evitată prin montarea unei camere implantabile „port a cath” înainte de începerea chimioterapiei. Rolul camerei este de a introduce medicaţia direct în fluxul venos central, evitând inflamaţia venelor periferice şi a pericolulului ieşirii citostaticelor pe lângă calea de acces venos”, spune medicul primar oncolog Bogdan Gozman (foto).
 
Care sunt factorii de risc
 
Extrem de atente la sănătatea sânilor trebuie să fie femeile cu rude de gradul 1 cu cancer mamar. Riscul este cu atât mai mare cu cât mama, sora sau fiica au avut cancer mamar înainte de menopauză sau dacă au avut la ambii sâni. De asemenea, femeile care moştenesc genele BRCA1 şi BRCA2 au un risc mai mare de a face un cancer de sân, aproximativ 10 la sută din numărul cazurilor fiind ereditare. Grijulii trebuie să fie şi fumătoarele.
 
“Fumatul are un impact negativ în general asupra stării de sănătate şi este un factor de risc pentru apariţia cancerului mamar. Totuşi, nu se poate spune că acesta are o intervenţie directă ulterior în evoluţia bolii deja instalate. Este bineînţeles recomandată renunţarea la fumat”, concluzionează specialistul oncolog.
 
Există şi alţi factori care cresc riscul de cancer mamar, iar dintre acestea specialiştii menţionează vârsta (peste 70 la sută dintre cazuri apar după 50 de ani), prima menstruaţie mai devreme de 11 ani, menopauza tardivă după 55 de ani, prima naştere după 30 de ani, terapiile cu hormoni de substituţie, obezitatea, consumul de alcool, leziunile premaligne, mutaţiile genetice şi densitatea crescută a glandei mamare.

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase