Home » Știință » FOTO. Cercetătorii au scos la iveală, în premieră, nanostructura remarcabilă a oaselor umane

FOTO. Cercetătorii au scos la iveală, în premieră, nanostructura remarcabilă a oaselor umane

Publicat: 08.05.2018
Folosind tehnologie de ultimă generaţie ce include scanări tridimensionale, cercetătorii de la Universitatea York şi Imperial College London au arătat că mineralele osului uman au o structură ierarhică integrată în structura la scară mare care alcătuieşte scheletul.

Proprietăţile de rezistenţă şi flexibilitate ale oaselor sunt atribuite organizării ierarhice, unde elementele mici formează structurile mai mari. Totuşi, organizarea la scară nanometrică şi relaţia dintre componentele principale ale osului – minerale şi proteine – nu au fost înţelese pe deplin, scrie Science Daily.

Acest lucru era valabil până recent, când echipa de savanţi britanici a găsit „piatra de temelie” a osului, sub forma unor nanocristale cu aspect de ace îndoite care formează structuri în forma unor palete. Acestea continuă să se reorganizeze până ating faza de proteină a osului. Amestecul de minerale şi proteine formează reţele continue care oferă rezistenţa esenţială pentru oase funcţionale.

„Osul este un material compozit din două materiale principale, proteina flexibilă numită colagen şi mineralul dur numit apatit”, a precizat Roland Kröger, autorul principal al studiului şi profesor colaborator la Universitatea York. „Există multe dezbateri cu privire la modul în care aceste două faze (dură şi flexibilă) se combină pentru a crea rezistenţa şi tăria oaselor. Combinarea celor două materiale într-o manieră ierarhică furnizează osului proprietăţi mecanice care sunt superioare celor ale componentelor luate individual şi am descoperit că există 12 niveluri de ierarhie în oase”.

Credit: Roland Kröger/Science Daily

Natalie Reznikov, autoare a acestui studiu, a afirmat că „putem compara acest aranjament cu un individ care trăieşte într-o cameră, care se extinde într-o casă, care aceasta se află pe o stradă, iar strada se găseşte într-un cartier, un cartier într-un oraş şi aşa mai departe”.

În afară de ierarhia structurii din os, o altă trăsătură comună este aceea că toate prezintă îndoituri, având, la modul general, o geometrie cu linii curbe. Astfel de fractali sunt des întâlniţi în natură şi era bizar ca osul să fie excepţie. Peste tot, de la lumea anorganică la cea a vieţuitoarelor, există tipare, de la organizarea unui fulg de nea la desigur, osul uman.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum am arăta dacă n-am avea oase?

Cele cinci vitamine şi minerale care au cu adevărat un efect benefic pentru sănătate

Am intrat într-o nouă ERĂ geologică! În ultimele două secole au apărut peste 200 de noi minerale

Suplimentele de calciu pot deveni un pericol pentru inimă

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase