Home » Știință » Organul ascuns care acţionează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Organul ascuns care acţionează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Organul ascuns care acţionează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă
Publicat: 02.06.2018
Pancreasul, organul ascuns care acţionează în tăcere. Bolile grave pe care le dezvoltă

Ce se întâmplă, doctore?: Afecţiunile pancreasului au început să ia o mare amploare în ultima perioadă. În general, cum ştim că avem probleme cu pancreasul?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: Cu excepţia pancreatitei acute care, indiferent de cauză, are un debut zgomotos, cu o durere abdominală atroce, majoritatea semnelor şi simptomelor bolilor pancreatice nu sunt specifice, adică ele se pot întâlni şi la alte afecţiuni.

CSID: Care ar fi simptomele?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: O serie de manifestări pot fi considerate ca un prim semnal de alarmă şi necesită prezentarea la medic:

  • Icterul – colorarea în galben a ochilor şi a pielii;
  • Mâncărimi la nivelul pielii;
  • Scaune deschise la culoare, urini închise la culoare, hipercrome;
  • Disconfort abdominal postprandial – meteorismul abdominal este des întâlnit în bolile pancreatice;
  • Diabet brusc instalat: chiar dacă diabetul este o afecţiune destul de comună, mulţi dintre diabetici nefiind diagnosticati cu cancer pancreatic, conform unor studii clinice 30-40% dintre aceşti pacienţi au dezvoltat cancer pancreatic.  Aşadar acesta ar fi un indicator, cazurile suspecte fiind cele de diabet brusc instalat la persoane care nu au în istoricul familial aceasta boală.
  • Instalarea anorexiei (lipsa poftei de mâncare);
  • Steatorea persistentă (prezenţa grăsimilor în scaun) – scaunele sunt voluminoase, au un aspect lucios, grăsos şi sunt urât mirositoare. Pancreasul este principalul organ implicat în digestia lipidelor prin lipaza produsă, astfel că lipsa acestei enzime va duce la eliminarea grăsimilor nedigerate din organism şi la deficite de vitamine liposolubile (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin);
  • Pierdere subită şi semnificativă în greutate, aparent inexplicabilă; aceasta se instalează destul de repede şi este însoţită de „topirea” musculaturii membrelor inferioare şi superioare;
  • Rectoragii– scaune negricioase, ca păcura, ce au frecvent alte cauze, dar care pot apare şi în patologia tumorală pancreatică;

CSID:  Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni?

Prof. Univ. Dr. Daniel Cochior: Cu toate că este un organ vital, se discută prea puţin despre afecţiunile sale, comparativ cu patologia altor organe: inimă, ficat, creier, rinichi, organe genitale. Pancreasul este un organ cu secreţie endocrină şi exocrină. Afectarea oricărei funcţii poate determina dezechilibre importante, uneori cu manifestări sistemice ce pun viaţa pacientului în pericol.

Cele mai frecvente patologii, nu neapărat în ordinea gravităţii la un moment dat, sunt: diabetul zaharat, pancreatita cronică, pancreatita acută, tumorile de pancreas (benigne şi maligne), fibroza chistică (mucoviscidoza), insuficienţa pancreatică exocrină. Referitor la acest ultim aspect, subliniez că pancreasul este principalul organ implicat în digestia lipidelor prin lipaza produsă, astfel că lipsa sau secreţia insuficientă a acestei enzime determină eliminarea grăsimilor nedigerate din organism (steatoree persistentă), deficite de vitamine liposolubile, avitaminoze (care au nevoie de lipide pentru a putea fi absorbite din intestin).

CITEŞTE CONTINUAREA PE CSID

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase