Home » Știință » Cum microbii pot supravieţui în încăperi curate şi cum pot contamina navele spaţiale

Cum microbii pot supravieţui în încăperi curate şi cum pot contamina navele spaţiale

Cum microbii pot supravieţui în încăperi curate şi cum pot contamina navele spaţiale
Publicat: 10.06.2018
Savanţii conduşi de Rakesh Mogul, de la California State Polytechnic University, au publicat recent un articol în revista Astrobiology unde oferă primele dovezi biochimice care explică de ce contaminarea persistă.

NASA implementează o varietate de măsuri de protecţie care să minimizeze contaminarea navelor spaţiale. Acestea sunt importante pentru că o contaminare cu microorganisme terestre poate compromite misiunile de detectare a vieţii extraterestre, scrie Phys.

În ciuda acestora, analizele genetice arată că încăperile curate au o diversitate de microorganisme, precum bacteriile, archea şi fungi. Acinetobacter, un gen de bacterii, se află printre membrii dominanţi în populaţia de microorganisme de pe navele spaţiale.

Pentru a vedea cum microbiota supravieţuieşte în încăperile curate, cercetătorii au analizat mai multe specii de Acinetobacter care au fost original izolate de vehiculele spaţiale Mars Odyssey şi Phoenix. Au găsit că sub condiţii de deprivare accentuată a nutrienţilor, multe specii testate au crescut şi au consumat agenţii de curăţare folosiţi în timpul construirii navei. Lucrarea a arătat că aceste culturi au crescut pe alcool etilic, care a reprezentat singura sursă de carbon, prezentând o toleranţă rezonabilă pentru efectele oxigenului. Acest aspect este important pentru că stresul oxidativ este asociat cu mediile uscate şi cu radiaţie ridicată, condiţii similare celor întâlnite pe Marte.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cel mai mare pericol al călătoriei către Marte se află chiar în interiorul navei spaţiale

Viata pe Marte? Noi suntem “de vina” (VIDEO)

Au găsit ruşii viaţă extraterestră pe ISS? Un cosmonaut afirmă că a descoperit bacterii vii, care provin din ”spaţiu”, în carena Staţiei Spaţiale Internaţionale. Alţi experţi sunt sceptici

Mii de specii de bacterii se adăpostesc în locuinţele noastre

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase