Home » Știință » Au fost identificate genele umane UNICE ce ne-au permis să evoluăm

Au fost identificate genele umane UNICE ce ne-au permis să evoluăm

Au fost identificate genele umane UNICE ce ne-au permis să evoluăm
Publicat: 09.06.2018
Evoluţia mărimii creierului din ultimele trei milioane de ani a jucat un rol important în abilitatea noastră, ca specie, de gândire, rezolvare a problemelor şi de dezvoltare a unei culturi. Gena ce a permis dezvoltarea creierului face parte din familia de gene NOTCH2NL, ce joacă un rol important în dezvoltarea cortexului.

Aceste gene se găsesc exclusiv la oameni, fiind prezente în cortexul cerebral, informează Science Daily.Creierul nostru şi-a mărit volumul de trei ori prin intermediul expansiunii anumitor zone funcţionale ale cortexului central, acesta fiind un substrat fundamental al apariţiei omului. Nu cred că există domeniu ştiinţific mai entuziasmant decât cel ce încearcă să descopere modul în care oamenii au devenit ceea ce sunt în prezent”, a declarat bioinformaticianul David Haussler, din cadrul Universităţii din California. 

Echipa a comparat gene existente în timpul dezvoltării creierului la oameni şi la macaci, din interiorul modelelor derivate din celule stem. În urma analizării rezultatelor au descoperit NOTCH2NL în celulele umane, dar nu şi în cele ale macacilor. Prin reconstruirea evoluţiei istorice a NOTCH2NL, specialiştii au aflat că procesul numit conversie genetică a stat la baza „reparării” unei versiuni nefuncţionale a genelor ce a apărut iniţial ca o copie a genei de dezvoltare neurologică NOTCH2. Genele funcţionale, însă, au apărut doar la oameni în urmă cu 3-4 milioane de ani, conform estimărilor specialiştilor.

În cadrul unui alt studiu concomitent realizat de biologul Pierre Vanderhaeghen din cadrul Universităţii Libre, Bruxelles, familia de gene NOTCH2NL a fost descoperită într-un alt mod. Specialiştii au analizat genele specifice omului în timpul dezvoltării fetale a creierului. Echipa lui Vanderhaeghen a reuşit să descopere gena prin intermediul analizei de secvenţiere a ARN-ului. Acest lucru le-a permis specialiştilor să identifice 35 de gene unice ale oamenilor ce sunt active în timpul dezvoltării cortexului cerebral uman, inclusiv genele NOTCH2NL. 

Echipa lui Haussier a observat ce se întâmplă atunci când NOTCH2NL nu era prezent. Ei l-au eliminat din celulele stem umane şi l-au utilizat apoi pentru a creşte organoizi. În cadrul organoizilor derivate din NOTCH2NL, diferenţele au apărut mult mai rapid, însă în cele din urmă organoizii au avut dimensiuni mai reduse. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase