Home » Știință » Pas important în demersul inversării deteriorării cognitive la persoanele cu demenţă

Pas important în demersul inversării deteriorării cognitive la persoanele cu demenţă

Pas important în demersul inversării deteriorării cognitive la persoanele cu demenţă
Publicat: 16.06.2018
Inversarea deficitelor de memorie şi deteriorării facultăţilor cognitive de orientare spaţială reprezintă scopuri cruciale în cercetările ce au ca miză remediul împotriva demenţei. O lipsă de cunoaştere cu privire la căile celulare esenţiale pentru evoluţia demenţei au prevenit progresele clinice.

Acum, cercetătorii de la Temple University Health System au depăşit această barieră, arătând, pentru prima dată pe şoareci, că un medicament poate inversa proteina tau, care provoacă a doua cea mai importantă leziune din creier în pacienţii cu Alzheimer.

„Am arătat că putem interveni după apariţia bolii şi că putem salva şoarecii care au avut deficit de memorie”, a explicat Domenico Praticò, unul dintre autorii studiului.

Cercetarea, publicată online în jurnalul Molecular Neurobiology, aduce noi speranţe pacienţilor afectaţi de demenţă, scrie Science Daily.

„La începutul demenţei, leucotrienele încearcă să protejeze celulele nervoase, dar pe termen lung pot cauza leziuni”, a adăugat Praticò. „Descoperind acestea, am dorit să ştim dacă blocarea moleculelor pot inversa efectele”.

Şoarecii utilizaţi în experiment, cu o vârstă de 12 luni (echivalentul vârstei de 60 de ani la oameni), au fost trataţi cu zileuton, o substanţă care inhibă formarea de leucotrienă. După 16 săptămâni de tratament, animalele aveau capacităţi cognitive mai bune faţă de grupul de control care nu a primit tratamentul.

„Inflamaţia a dispărut complet la şoarecii trataţi cu acest medicament”, a precizat Praticò. „Terapia a oprit procesele inflamatorii din creier, permiţând refacerea ţesutului”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Boala Alzheimer poate proveni din altă parte a corpului şi nu din creier, conform unui rezultat surprinzător

Jocul de bridge, antidotul bolii Alzheimer?

Un tip de exerciţiu cerebral poate scădea riscul apariţiei demenţei cu 30%

Ce trebuie să facem pentru a preveni demenţa? Francezii au găsit răspunsul

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase