Home » Stiinta » Găuri negre sau găuri de vierme? O nouă descoperire inaugurează o eră nouă în studierea cosmosului

Găuri negre sau găuri de vierme? O nouă descoperire inaugurează o eră nouă în studierea cosmosului

Autor: Alexandru Voiculescu 06.16.2018
Găuri negre sau găuri de vierme? O nouă descoperire inaugurează o eră nouă în studierea cosmosului
Colaborarea ştiinţifică dintre LIGO şi Virgo a detectat unde gravitaţionale de la fuziunea a două găuri negre, deschizând calea către o nouă abordare în astrofizică.

Dar dacă aceste valuri în spaţiu-timp nu au fost produse de găuri negre, ci de alte obiecte exotice? O echipă de fizicieni europeni sugerează o alternativă – găurile de vierme care pot fi străbătute pentru a apărea în alt univers, scrie Phys.

Savanţii au dedus existenţa găurilor negre cu ajutorul mai multor experimente, a modelelor teoretice şi a observaţiilor indirecte precum datele culese de LIGO, despre care se crede că provin dintr-o coliziune a două găuri negre.

Totuşi, este o problemă cu aceste corpuri masive întunecate – au o margine, numită orizont de evenimente, din care nimic nu poate scăpa. Această afirmaţie se află în conflict cu mecanica cuantică, a cărei premize postulează că informaţia este întotdeauna păstrată şi nu pierdută.

Unul dintre modurile teoretice de a conclia acest conflict este de a explora posibilitatea conform căreia găurile negre pe care le „observăm” în natură sunt mai degrabă corpuri denumite ECO (exotic compact objects), precum găurile de vierme, care nu au un orizont de evenimente.

„Partea finală a semnalului gravitaţional observat de aceşti doi detectori corespunde cu ultima etapă a coliziunii a două găuri negre şi are proprietatea de a se stinge complet după o scurtă perioadă de timp datorită prezenţei orizontului de evenimente”, explică cercetătorii spanioli Pablo Bueno şi Pablo A. Cano, de la KU Leuven University din Belgia.

„Totuşi, dacă nu este orizont, aceste oscilaţii nu ar dispărea complet, iar după un anumit timp, ar putea produce o serie de ‘ecouri’, similare cu sunetele. Interesant că dacă înlocuim găurile negre cu ECO, semnalul gravitaţional ar fi similar, astfel că trebuie să determinăm prezenţa sau absenţa ecourilor pentru a distinge între cele două tipuri de obiecte”, adaugă aceştia.

Această posibilitate a fost explorată în mod teoretic de mai multe grupuri şi de analize experimentale folosind datele LIGO, dar până acum rezultatele au fost neconclusive.

„Poate fi una dintre cele mai mari descoperiri în istoria fizicii”

Echipa din Belgia a prezentat un model care prezice modul în care ar putea fi detectate undele gravitaţionale cauzate de coliziunea a două găuri de vierme care se rotesc.

Semnalele undelor gravitaţionale observate până acum dispar complet după câteva momente ca o consecinţă a prezenţei orizontului de evenimente. Dar dacă acesta nu ar exista, oscilaţiile nu ar dispărea complet, ci, după un timp, ar exista ecouri ale semnalelor care ar rămâne nedescoperite din cauza lipselor de modele şi referinţe teoretice cu care ar putea fi comparate.

Găurile de vierme nu au un orizont de evenimente, dar acţionează ca o scurtătură în spaţiu-timp care poate fi traversată, ca un tunel care ne poate duce într-un alt univers”, a explicat Bueno, „iar faptul că acestea se rotesc schimbă undele gravitaţionale produse”.

Conform studiului, publicat în Physical Review D, graficele obţinute cu noul model nu diferă foarte mult de cele înregistrate până acum, cu expcepţia ecourilor, care reprezintă un element clar de diferenţiere.

„Confirmarea ecourilor în semnalele receptate de LIGO şi Virgo sunt dovezi irefutabile că găurile negre astrofizice nu există”, a precizat Bueno. „Timpul ne va spune dacă aceste ecouri există sau nu. Dacă rezultatul este pozitiv, poate fi una dintre cele mai mari descoperiri în istoria fizicii”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce sunt găurile de vierme? – VIDEO

Găurile de vierme produc o umbră ce ar putea fi obsevată cu ajutorul telescoapelor

Ar fi posibilă călătoria în timp? Da, printr-o „gaură de vierme”, spune un astrofizician

Există o „gaură de vierme” în centrul galaxiei noastre? Argumentele acestei teorii controversate