Home » Știință » Un tratament revoluţionar poate oferi o şansă pacientelor care suferă de cancerul ”sărutul morţii”

Un tratament revoluţionar poate oferi o şansă pacientelor care suferă de cancerul ”sărutul morţii”

Un tratament revoluţionar poate oferi o şansă pacientelor care suferă de cancerul ”sărutul morţii”
Publicat: 21.06.2018
Cancerul de sân triplu negativ (CSTN) nu poate fi afectat de nicio terapie, iar singura speranţă este chemoterapia - care nici aceasta nu este o metodă deloc sigură, întrucât cancerul „sărutul morţii” este numit în acest mod dintr-un motiv destul de evident: este foarte agresiv şi letal chiar şi în fazele de început ale sale.

Astfel, doctorii încearcă să combine metodele de terapie, adică să creeze un cocktail de medicamente într-un efort de a combate acest tip de cancer. Totuşi, nu există nicio cale sigură de a prezice ce combinaţii, dintre sutele existente, vor funcţiona (şi vor trebui să funcţioneze rapid) pentru o anumită pacientă cu CSTN, scrie Medical Xpress.

Astfel, cercetătorii de la Universitatea Monash au folosit datele genetice şi ale tratamentelor de la celulele canceroase crescute în laborator prelevate de la sute de paciente din întreaga lume pentru a crea un program computerizat, care a scos la iveală o combinaţie de medicamente până acum necunoscută, care poate reprezenta răspunsul pentru boală.

În cadrul lucrării, publicate recent în PLOS Computational Biology, Dr. Lan Nguyen de la Monash Biomedicine Discovery Institute şi echipa sa cred că modelul computerizat va deveni o aplicaţie pe care medicii o pot folosi pentru a realiza cele mai bune combinaţii de medicamente pentru fiecare pacient în parte.

Celulele cancerului de sân triplu negativ pot dezvolta rezistenţa la un singur medicament în câteva zile sau chiar în câteva ore, în principal prin rearanjarea rutelor de semnalizare din celule.

„Este similar cu situaţia în care există un accident rutier, iar traficul este redirecţionat pe străzile adiacente”, a precizat Nguyen. „Dar cum aceste celule canceroase găsesc noi căi de a vita efectul medicamentului, rămâne în mare parte o necunoscută”.

Echipa de la Monash, în colaborare cu colegii de la Institutul Weizmann din Israel, au caracterizat o reţea cheie de semnale care duce la dezvoltarea acestui tip de cancer şi au elaborat pe baza acesteia un model computerizat care poate prezice modul în care reţeaua se reorganizează ca răspuns la un anumit medicament.

„Sperăm ca în 2-5 ani să avem noile combinaţii în teste clinice”, a adăugat Nguyen.

De asemenea, modelul computerizat poate fi adaptat şi folosit pentru a determina combinaţiile de medicamente pentru alte cancere grave, precum cel la plămâni sau melanomul, unde a fost observat acelaşi fenomen de redirecţionare ca urmare a efectului administrării unui medicament.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Care sunt obiceiurile greşite ale românilor bolnavi de cancer

Un nou test poate salva nenumărate vieţi prin determinarea riscului de apariţie a unuia dintre cele mai devastatoare tipuri de cancer

Primul vaccin împotriva cancerului a fost folosit pe un pacient

Care sunt etapele de dezvoltare a cancerului şi ce simptome au acestea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase