Home » Știință » Cercetătorii americani au creat cel mai mic ”computer” existent. Un bob de orez pare gigantic pe lângă acesta

Cercetătorii americani au creat cel mai mic ”computer” existent. Un bob de orez pare gigantic pe lângă acesta

Cercetătorii americani au creat cel mai mic ”computer” existent. Un bob de orez pare gigantic pe lângă acesta
Publicat: 27.06.2018
O echipă de savanţi de la Universitatea din Michigan a creat un dispozitiv care măsoară doar 0,3 mm pe o latură, fiind mult mai mic decât un bob de orez. Deşi termenul de computer căruia i se aplică poate fi discutabil, dispozitivul poate fi extrem de util într-o varietate de domenii, de la oncologie la monitorizarea rezervelor de petrol.

Motivul care a dus la crearea acestei curiozităţi este aceea că IBM a anunţat în martie crearea celui mai mic computer, ceea ce a adus cu sine dezbaterea în ceea ce priveşte semnificaţia termenului de computer, scrie Tech Xplore.

Sistemele anterioare celor două, precum Michigan Micro Mote, îşi reţin programele şi datele chiar după ce sistemul nu mai este alimentat. Când îţi opreşti calculatorul personal, îl scoţi din priză şi îl iei la serviciu, toate datele, documentele şi programele rămân salvate, chiar şi fără o sursă de curent. Aceste noi microdispozitive, de la IBM şi acum de la Michigan, nu au această capacitate.

„Nu suntem siguri că ar trebui sau nu numite computere. Este mai degrabă o chestiune de opinie când vorbim despre funcţiile minime necesare”, a precizat David Blaauw, de la Michigan, şi unul dintre creatorii noului dispozitiv.

Pentru a ajunge la aceste dimensiuni, „a trebuit să inventăm noi moduri de a proiecta reţeaua de circuite care ar consuma puţin şi care, de asemenea, ar tolera lumina”, adaugă Blaauw.

Sistemul este foarte flexibil şi poate fi util într-o varietate de aplicaţii, dar echipa a ales pentru acesta măsurătoarea de precizie a temperaturii atât de necesară în oncologie. Colaboratorul lor, Gary Luker, profesor de radiologie şi inginerie biomedicală, doreşte să răspundă problemei de temperatură în tumori. Unele studii arată că tumorile au temperaturi mai ridicate decât ţesutul normal, dar datele nu sunt suficient de solide pentru stabilirea problemei. De asemenea, temperatura poate ajuta în elaborarea tratamentelor împotriva cancerului.

„Întrucât senzorul este atât de mic şi biocompatibil, îl putem implanta într-un şoarece, iar celulele cancerului pot creşte în jurul acestuia”, a precizat Luker. „Îl putem folosi pentru a investiga variaţiile în temperatură dintr-o tumoare raportate la ţesutul normal, iar aceste schimbări în temperatură pot determina succesul sau eşecul unei terapii”.

În ceea ce priveşte aplicabilitatea lui Michigan Micro Mote, la modul general al dispozitivului, Blaauw adaugă: „când am realizat prima dată sistemul, nu cunoaşteam toate domeniile pentru care ar fi util. Dar după ce am publicat invenţia, am început să primim zeci de cereri”.

Michigan Micro Mote poate rămâne cel mai mic computer din lume, acest lucru ţine de definiţia pe care o va da comunitatea ştiinţifică pentru un computer, dar este evident că şi noul dispozitiv poate avea o sumedenie de aplicabilităţi, oncologia fiind una dintre multe. Spre exemplu, acelaşi Michigan Micro Mote este folosit ca senzor de presiune în ochi pentru diagnosticarea glaucomului, studii de cancer, monitorizarea rezervelor de petrol, monitorizarea proceselor biochimice, supraveghere audio şi video şi studierea melcilor de dimensiuni mici.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii lucrează la crearea primului biocomputer din celule vii

Elon Musk şi-ar fi testat interfaţa creier-computer pe animale

O nouă interfaţă creier-computer ajută persoanele paralizate să tasteze pe computer prin telepatie

Un cercetător român ne duce cu un pas mai aproape de era computerelor cuantice după ce a inventat un cip care poate stoca informaţie sub formă de lumină

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase