Home » Știință » Pericolul ascuns al testelor RMN: pacienţii cu plombe sunt expuşi riscului de otrăvire cu mercur

Pericolul ascuns al testelor RMN: pacienţii cu plombe sunt expuşi riscului de otrăvire cu mercur

Pericolul ascuns al testelor RMN: pacienţii cu plombe sunt expuşi riscului de otrăvire cu mercur
Publicat: 01.07.2018
Aparatele RMN (rezonanţă magnetică nucleară) moderne pot otrăvi oamenii care au plombe dentare, întrucât scannerele puternice de astăzi pot face ca mercurul să curgă din plombe.

Studiul, publicat recent în jurnalul Radiology, a arătat că nivelurile de mercur sunt mult mai ridicate după ce pacienţii au fost expuşi câmpurilor magnetice puternice pe care le pot genera noile aparate, scrie The Independent.

Dentiştii folosesc o substanţă numită amalgam pentru a acoperi cavităţile sensibile cauzate de carii. Acesta este un amestec de metale care are în componenţă aproximativ jumătate mercur, un metal lichid cunoscut pentru toxicitatea sa.

În plombe, mercurul se întăreşte atunci când este tratat şi se leagă de structura chimică a dintelui cu un strat de metal oxidat care se formează peste fiecare plombă expusă în decurs de 48 de ore.

„Astfel, orice scurgere de mercur este minimă”, a precizat Selmi Yilmaz, autorul principal al studiului de la Universitatea Akedniz din Turcia, dar câmpurile magnetice pot cauza scurgeri suplimentare.

Aceste aparate moderne sunt disponibile în multe spitale din întreaga lume, oferind imagini detaliate ale structurii complexe a creierului sau în diagnosticarea condiţiilor precum cancerul.

„Deşi nu este clar cât de mult mercur eliberat este absorbit de corp, studiul a găsit şi că amalgamul din plombe poate prezenta un risc şi pentru personal”, a adăugat Yilmaz.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Riscurile citirii minţii ca urmare a folosirii RMN-ului

O directiva UE limiteaza utilizarea RMN-ului

O descoperire cu implicaţii catastrofale. Cantităţi înfricoşător de mari de mercur au fost găsite în permafrost

Poţi să te uiţi, dar nu poţi atinge. Fântâna de mercur din Barcelona este cel mai periculos monument din lume

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase