Home » Știință » Un nou material impermeabil la apă poate fi o soluţie netoxică pentru căptuşelile actuale

Un nou material impermeabil la apă poate fi o soluţie netoxică pentru căptuşelile actuale

Un nou material impermeabil la apă poate fi o soluţie netoxică pentru căptuşelile actuale
Publicat: 10.07.2018
Materialele textile care rezistă la infiltrarea apei sunt esenţiale, dar până acum, cele convenţionale rămân în mediu şi se acumulează în corpul nostru. De aceea, o echipă de la MIT a creat o alternativă „prietenoasă” cu noi şi cu mediul înconjurător.

Această alternativă este chiar mai interesantă decât o căptuşeală tradiţională, întrucât materialul poate fi inserat în textilele naturale precum mătasea şi bumbacul. Mai mult decât atât, noul material impermeabil este chiar mai eficient decât cel existent, scrie Science Daily.

Detaliile inovaţiei au fost publicate în noul număr al revistei Advanced Functional Materials.

„Multe materiale care sunt considerate impermeabile sunt de fapt rezistente la apă”, a precizat Kripa Varanasi, unul dintre cercetători. „Scopul nostru este să creăm un material în care picăturile de apă sunt respinse complet”.

Echipa a combinat un lanţ scurt de polimer, care în sine are unele proprietăţi hidrofobice care au fost îmbunătăţite de procesare chimică cu un alt proces de căptuşire numit iCVD (initiated chemical vapor deposition), care a fost dezvoltat recent.

Această nouă abordare poate fi folosită în materialele naturale deja existente, precum bumbacul sau mătasea, dar şi materialele aflate dincolo de domeniul textilelor, precum hârtia, deschizând calea pentru elaborarea a numeroase aplicaţii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou material multifuncţional poate fi esenţial într-o sumedenie de aplicaţii tehnologice

Un material revoluţionar, cel mai bun la despicarea luminii, poate aduce îmbunătăţiri substanţiale dispozitivelor optice

Trupele speciale Navy SEAL vor avea costume îmbunătăţite, cu un material inspirat de la foci

Tare ca piatra, dar elastic precum cauciucul. Un nou material poate revoluţiona multe tehnologii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase