Home » Știință » Cel mai mare ”azil de bătrâni din galaxie”: Hubble a suprins un roi globular gigantic ce conţine sute de mii de stele cu o vechime de 10 miliarde de ani – FOTO

Cel mai mare ”azil de bătrâni din galaxie”: Hubble a suprins un roi globular gigantic ce conţine sute de mii de stele cu o vechime de 10 miliarde de ani – FOTO

Publicat: 04.07.2018
Telescopul spaţial Hubble a înregistrat o imagine uimitoare în care a fost surprins un roi globular de stele ce ar putea avea o vechime de 10 miliarde de ani.

În cadrul unei imagini publicate de NASA, este prezentat un roi stelar ce orbitează Calea Lactee. Conform Tech Times, imaginea a fost alcătuită din mai multe expuneri realizate de instrumentul Wide-Field Camera 3 de la bordul lui Hubble. 

„Regiunea bogată şi densă este un roi globular masiv, ce orbitează Calea Lactee”, conform NASA. 

Roiurile globulare

Credit: ESA

Roiurile globulare sunt mult mai dense şi mai sferice în comparaţie cu roiurile stelare deschise precum faimosul Pleiadele. Galaxiile uriaşe, inclusiv Calea Lactee, conţin roiuri globulare. Astronomii consideră că există între 150-180 de roiuri stelare ce orbitează Calea Lactee.

Conform specialiştilor, universul şi galaxiile ar fi evoluat de-a lungul timpului, iar roiurile globulare au rămas intacte timp de miliarde de ani. NGC 6139, roiul globular suprins de Hubble în noua imagine, este una dintre formaţiunile de acest tip ce orbitează Calea Lactee. Specialiştii consideră că acesta ar putea conţine cele mai vechi stele din galaxie. Prin observarea a 96 de roiuri globulare masive, astronomii au ajuns la concluzia că galaxia noastră ar fi absorbit un număr uriaş de galaxii de-a lungul a miliarde de ani. 

NGC 6139

NGC 6139 se află la 35.000 de ani lumină depărtare şi a fost descoperit iniţial, în mai 1826, de către astronomul scoţian James Dunlop. 

Vă recomandăm să citiţi şi urmîtoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase