Home » Știință » S-a ciocnit Pământul timpuriu cu materia întunecată? Minerale vechi de 500 de milioane de ani ar putea deţine secretul

S-a ciocnit Pământul timpuriu cu materia întunecată? Minerale vechi de 500 de milioane de ani ar putea deţine secretul

S-a ciocnit Pământul timpuriu cu materia întunecată? Minerale vechi de 500 de milioane de ani ar putea deţine secretul
Publicat: 16.07.2018
Mineralele ascunse în adâncurile Pământului de o jumătate de milion de ani ar putea reprezenta cheia descoperirii primelor dovezi ale existenţei materiei întunecate.

Un grup de fizicieni din cadrul Universităţii din Michigan a propus o teorie conform căreia aceste minerale ar putea deţine dovezi străvechi ale coliziunilor cu materia întunecată. Tech Times scrie că minerale precum halit (clorura de sodiu) şi carbonatul de litiu ar putea ajuta detectorii de materia întunecată. 

Ce este materia întunecată? 

Dintre misterele universului, materia întunecată este cea mai puţin înţeleasă. Astronomii au detectat de o lungă perioadă de timp efectele gravitaţionale ale materiei întunecate asupra galaxiilor şi roiurilor de galaxii, însă nu au reuşit până acum să descopere dovezi directe ale acesteia, deşi constituie aproape 80% din materia existentă în întregul univers. 

Teoria populară este că materia întunecată este constituită din interacţiunile particulelor masive. Detectorii sofisticaţi sunt construiţi cu scopul de a descoperi interacţiunile dintre aceste particule masive cu nucleul unor atomi precum siliconul, germaniul sau iodura de sodiu. Instrumentele sunt amplasate în subteran pentru a fi protejate de razele cosmice. Până în prezent, specialiştii experimentului DAMA/LIBRA din Italia au susţinut detectarea materiei întunecate. Însă informaţiile nu au fost verificate. 

Ce sunt particule masive cu interacţiune slabă (WMPs)

Fizicianul Katherine Freese, din cadrul Universităţii din Michigan, afirmă că minerale aflate în subteran au fost protejate de interacţiunea cu razele cosmice. Freese şi echipa sa au explicat că atunci când WIMPs se ciocnesc de nucleele atomilor, cele din urmă ricoşează. Această mişcare de ricoşare ar duce la apariţia unui tipar în minerale. Extragerea mineralelor din pământ nu este dificilă deoarece astfel de excavări au mai fost realizate pentru cercetări geologice sau extragerea combustibililor. După ce descoperă mineralele, specialiştii vor fi nevoiţi să le „disece” pentru a expune suprafeţele. Structurile realizate de interacţiunea particulelor cu nucleele ar putea fi observate prin intermediul microscopului electronic sau a unuia atomic. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase