Home » Știință » Savanţii au creat un material revoluţionar care se poate mişca cu ajutorul luminii

Savanţii au creat un material revoluţionar care se poate mişca cu ajutorul luminii

Savanţii au creat un material revoluţionar care se poate mişca cu ajutorul luminii
Publicat: 28.07.2018
Cercetătorii de la Tuffs University School of Engineering au creat un material care se mişcă în moduri diferite atunci când este expus la lumină, ducând la posibilitatea ca aceste materiale să ducă la crearea unor dispozitive care pot efectua mişcări simple şi complexe, de la motoare şi valve la telescoape care se pot mişca după lumina solară.

Studiul este descris într-un articol publicat pe 24 iulie în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Materialele create se bazează pe principiul temperaturii Curie – temperatura la care anumite materiale îşi vor schimba proprietăţile magnetice. Prin încălzirea şi răcirea unui material magnetic, magnetismul său se poate opri sau porni. Biopolimerii şi elastomerii cu dioxid de crom feromagnetic se pot încălzi atunci când vor fi expuşi la lumina laser sau la lumina solară, pierzându-şi temporar proprietăţile magnetice până când se vor răci din nou. Mişcările de bază ale materialului în formă de benzi, bureţi sau hidrogeluri pot astfel avea mişcări de îndoire, răsucire sau expansiune, scrie Phys.

„Putem combina aceste mişcări simple în mişcări mai complexe, precum târâtul, mersul sau înotul, iar aceste mişcări pot fi declanşate şi controlate de la distanţă”, a precizat Fiorenzo Omenetto, autor al studiului şi profesor la Tuffs.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Tare ca piatra, dar elastic precum cauciucul. Un nou material poate revoluţiona multe tehnologii

Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman

Savanţii au inventat cel mai rezistent şi uşor material de pe Pământ. Este de 10 ori mai puternic ca oţelul

Un nou material bazat pe structura plantelor poate revoluţiona tehnologia. Este de 7,5 ori mai uşor ca aerul, dar poate susţine o greutate de 6.000 de ori mai mare decât masa lui

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase