Home » Știință » Un nou studiu arată că paraziţii pot influenţa comportamentul uman

Un nou studiu arată că paraziţii pot influenţa comportamentul uman

Un nou studiu arată că paraziţii pot influenţa comportamentul uman
Publicat: 28.07.2018
O echipă internaţională de cercetători a găsit o posibilă legătură între o infecţie cu parazitul Toxoplasma gondii şi comportamentul care include deciziile riscante în afaceri.

În lucrarea publicată în Proceedings of the Royal Society B, grupul descrie un experiment pe care l-au realizat pentru a testa schimbările de comportament cauzate de infecţiile cu Toxoplasma gondii, scrie Phys.

Parazitul acesta este unicelular şi ca grup se crede că a infectat peste un sfert din populaţia globală. Din fericire, mulţi au puţine simptome sau chiar deloc. Simptomele mai însemnate constau de obicei în dureri de cap şi senzaţia obişnuită de gripă. Oamenii devin infectaţi prin ingerarea cărnii în stare crudă sau gătită insuficient sau prin curăţarea nisipului pentru pisici.

În noul studiu, cercetătorii au arătat că rozătoarele infectate cu parazitul tind să treacă prin schimbări comportamentale, precum atacarea pisicilor şi nu fuga de ele. S-au întrebat dacă nu cumva şi oamenii infectaţi cu acest virus au schimbări de comportament.

Pentru a afla răspunsul, savanţii au prelevat mostre de salivă de la 1.500 de studenţi voluntari. Au mai adunat şi 200 de mostre de la persoane care participau la un seminar de antreprenoriat. După testarea mostrelor, cercetătorii au găsit că 22% din cei testaţi au fost expuşi la parazit. De asemenea, au găsit că dintre cei infectaţi, era o posibilitate de 1,4 ori mai mare ca aceştia să fie studenţi în afaceri. Au mai găsit şi că dintre cei care participau la seminarul de antreprenoriat, cei infectaţi erau de 1,8 de ori mai predispuşi la deschiderea propriei afaceri decât cei care nu aveau parazitul.

Cercetătorii notează că începerea unei afaceri este considerată un comportament foarte riscant – mulţi eşuează şi suferă din punct de vedere economic din această cauză. Ca dovadă că aceste infecţii cauzează comportament riscant la oameni, oamenii de ştiinţă citează faptul că cei care au fost infectaţi de parazit se angajează mai des într-un astfel de demers.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au descoperit un parazit care intră în ochiul gazdei şi îi controlează creierul

O boală înfricoşătoare cauzată de un vierme parazit se răspândeşte într-un ritm îngrijorător. ”Este ca şi cum ai avea un glonţ care se mişcă încet prin creier”

Cum pătrunde în corp parazitul care preia controlul asupra minţii umane? Cercetătorii au aflat răspunsul

Parazitul care „controlează mintea” umană – FOTO

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase