Home » Știință » Noi materiale, primele de acest fel, pot trece din faza solidă în lichidă (şi vice versa) la temperatura camerei

Noi materiale, primele de acest fel, pot trece din faza solidă în lichidă (şi vice versa) la temperatura camerei

Noi materiale, primele de acest fel, pot trece din faza solidă în lichidă (şi vice versa) la temperatura camerei
Publicat: 29.07.2018
Cercetătorii au dezvoltat primele materiale care îşi pot schimba starea de agregare de la solid la lichid sau vice versa atunci când este expus la lumină la temperatura camerei şi rămâne în noua fază chiar şi după ce lumina este înlăturată.

Savanţii au mai arătat că lumina poate fi folosită pentru a desena forme lichide într-un material solid sau forme solide într-un material lichid, creând materiale stabile care sunt în parte solide, în parte lichide. Noile materiale au aplicaţii potenţiale pentru printare 3D sau reciclare la cerere, scrie Phys.

Cercetătorii, conduşi de Brady Worrell, Christopher Bowman şi coautorii de la Universitatea Colorado, Boulder, au publicat o lucrare, în numărul recent al Nature Communications, în care descriu noua clasă de materiale cu stare schimbătoare la lumină.

În noul studiu, specialiştii au prezentat doi noi polimeri, unul care este iniţial în faza solidă şi care poate fi convertit în lichid, şi celălalt care începe ca lichid şi care poate fi convertit în solid. Cei doi polimeri reprezintă primele materiale de orice tip care pot avea o schimbare permanentă de stare de agregare ca răspuns la un alt stimul în afară de temperatură sau presiune.

Polimerii au fost iradiaţi cu lumină ultravioletă timp de circa cinci minute. Cu ajutorul noii metode şi a posibilităţii de a transforma starea de agregare a unui material doar cu ajutorul luminii, savanţii au putut avea un control mai bun asupra structurii materialului, putând crea polimeri hibrizi, care conţin atât secţiuni solide, cât şi lichide, lucru aproape imposibil de obţinut prin metodele tradiţionale de schimbare a fazei, precum variaţia de presiune şi/sau temperatură.

Cercetătorii speră ca, în viitor, aceste abilităţi să deschidă drumul către o varietate de noi aplicaţii pentru polimeri.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Materiale „magice”: un metal rar poate fi bateria solara ideala

Noi materiale minune pot transforma apa în… energie electrică!

A fost realizat Metaflex, primul material cu adevarat “invizibil”

A fost descoperită reţeta secretă a betonului roman, materialul care va revoluţiona industria de construcţii

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase