Home » Știință » Cât de etică este crearea ”mini-creierelor” umane în laborator

Cât de etică este crearea ”mini-creierelor” umane în laborator

Cât de etică este crearea ”mini-creierelor” umane în laborator
Publicat: 09.09.2018
„Mini-creierele” reprezintă una dintre cele mai controversate practici, considerată de unii cercetători o procedură lipsită de etică.

În prezent, organoizii ce imită diferite regiuni ale creierului uman sunt realizaţi din celule stem în laboratoarele din întreaga lume. Conform Independent, cercetătorii au modificat reţeta de când tehnica a fost dezvoltată în urmă cu cinci ani. 

Tehnica din prezent permite transformarea celulelor stem în sfere ce conţin aproximativ un milion de neuroni în cadrul unui proces de dezvoltare specific celui din uter. În cadrul zilei cu numărul 100, mini-creierele reprezintă o porţiune din creierul prenatal al unei sarcini aflate în al doilea trimestru. 

„Oamenii sunt mult mai îngrijoraţi de nivelul la care poate ajunge tehnica, precum crearea unui creier uman, însă suntem departe de această reuşită”, a declarat Hongjung Song, specialist ce conduce laboratorul din cadrul Perelman School of Medicine, Universitatea din Pennsylvania. „Însă întrebarea la care mulţi se gândesc este >, însă principala problemă din prezent este reprezentată de ce înseamnă conştiinţa sau ce este durerea”, a adăugat el. 

În prezent, mini-creierele sunt departe de a avea moralitate, iar acest lucru s-ar putea să nu poată fi realizat. Însă dezvoltarea rapidă a organoizilor i-a făcut pe cercetători şi pe specialiştii în etică să pună în discuţie publică această problemă. 

Organoizii reprezintă o unealtă importantă pentru cercetătorii ce studiază misterele creierului, care, după cum sugerează unii specialişti, ar fi cel mai complex obiect din lume. În urmă cu mai bine de 10 ani, cercetătorii au descoperit că este posibilă crearea celulelor stem prin reprogramarea celuelor pielii unei persoane. Astfel putea utiliza această procedură pentru realizarea oricărui tip de celulă din corpul uman, fiind posibilă studierea diferitelor afecţiuni în faze incipiente. 

Sergiu Paşca, un cercetător român, studiază în cadrul Universităţii Stanford bazele autismului şi ale schizofreniei. În cadrul laboratorului său sunt utilizate, pentru a dezvolta organoizi cerebrali, celule stem de la persoane care suferă de aceste afecţiuni. 

„Tehnica ne oferă imaginea dezvoltării creierului uman. Mare parte din munca noastră din prezent se axează pe studierea biologiei ascunse a creierului uman”, a declarat Paşca. 

Prin crearea organoizilor cu celule de la persoane cu diferite afecţiuni, specialiştii pot observa migraţia celulelor în timpul dezvoltării timpurii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase