Home » Știință » Inteligenţa artificială a detectat 72 de emisii radio ce au origini necunoscute

Inteligenţa artificială a detectat 72 de emisii radio ce au origini necunoscute

Inteligenţa artificială a detectat 72 de emisii radio ce au origini necunoscute
Publicat: 13.09.2018
Un tip de inteligenţă artificială (AI) a fost utilizată pentru detectarea a zeci de semnale misterioase ce provin din spaţiu.

Noul AI a detectat 72 de semnale „fast radio burst” (FRBs) ce provin din galaxii îndepărtate, conform programului Breakthrough Listen, ce este menit să detecteze viaţa în univers. 

Conform Independent, FRB-urile au fost considerate de o bună perioadă de timp ca fiind unul dintre cele mai misterioase fenomene din univers. Acestea sunt pulsaţii de emisii radio puternce ce pot fi detectate de pe Pământ. 

Cercetătorii nu cunosc nici în prezent ce provoacă aceste emisii, iar observarea lor este extrem de dificilă. Până în prezent doar un număr limitat a fost detectat. În prezent, cercetătorii au observat aproximativ 72 de astfel de emisii ce provin din acelaşi loc. Reuşita a fost obţinută prin intermediul unei inteligenţe artificiale ce a analizat datele existente în prezent şi a descoperit numeroase detecţii neobservate anterior. 

În timp ce unele emisii vin din surse diferite, mare parte dintre ele au o sursă comună pe care cercetătorii o pot analiza. Emisiile provin din galaxia 121102, ce se află la trei miliarde de ani lumină de Pământ. Deşi este cunoscută sursa, cercetătorii nu ştiu momentan ce provoacă emisiile, însă au luat în calcul teorii precum magnetismul crescut al stelelor neutronice sau ipoteza mesajelor trimise de către o civilizaţie extraterestră. Inteligenţa artificială ce a descoperit emisiile a analizat 400 de terabiţi de date. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase