Home » Știință » Descoperire neaşteptată realizată de savanţi: cancerul de colon este stimulat de bacterii

Descoperire neaşteptată realizată de savanţi: cancerul de colon este stimulat de bacterii

Descoperire neaşteptată realizată de savanţi: cancerul de colon este stimulat de bacterii
Publicat: 21.09.2018
Stresul celulelor, în combinaţie cu microbiomul din colon, duce la creşterea tumorilor. Anterior, se credea că această combinaţie duce doar la boli inflamatorii ale intestinelor.

„Cu ajutorul studiului nostru doream la început să vedem rolul bacteriilor din intestine în dezvoltarea inflamaţiei intestinale”, a explicat profesorul Dirk Haller de la Centrul Ştiinţific Weihenstephan din cadrul Universităţii Tehnice din Munchen, autor al acestui studiu. „Totuşi, rezultatul surprinzător pentru noi a fost descoperirea că bacteria împreună cu stresul în celule duce la apariţia tumorilor (doar în colon) şi fără implicarea inflamaţiei”, a adăugat acesta.

Iniţial, investigaţiile au fost realizate folosind modelul şoarecilor, demonstrând că microorganismele din colon sunt implicate în dezvoltarea cancerului, scrie Science Daily.

Factorul de transcripţie, proteina ATF6, regularizează stresul în celule, iar intensitatea şi durata activării creşte odată cu bolile. s-a găsit că incidenţa acestui factor este crescută în colon la pacienţii cu cancer.

Apoi, au fost analizate datele de la 541 de pacienţi cu cancer de colon. În aceste cazuri unde nivelul de ATF6, care declanşează şi stresul celulelor, a fost ridicat, recurenţa recidivării cancerului a crescut.

„La anumiţi pacienţi, proteina ATF6 ar fi un indiciu de diagnostic pentru un risc crescut de cancer de colon şi ar putea indica începutul unei terapii într-o etapă incipientă”, a adăugat Haller. „Totuşi, ceva a devenit clar: inflamaţia cronică nu are efect asupra dezvoltării cancerului în colon”, a precizat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Factorii care provoacă apariţia cancerului la copii şi modul în care poate fi depistată boala

Trei persoane au murit de cancer după ce le-au fost transplantate organe de la aceeaşi femeie

Un medicament revoluţionar ce luptă împotriva cancerului se află în etapa finală de analiză. Va putea trata mai multe tipuri de cancer

De ce nu a fost identificat un tratament pentru cancer până în prezent?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase