Home » Știință » Revoluţie în medicină: savanţii au creat în laborator, din celule stem, primul esofag uman

Revoluţie în medicină: savanţii au creat în laborator, din celule stem, primul esofag uman

Revoluţie în medicină: savanţii au creat în laborator, din celule stem, primul esofag uman
Publicat: 24.09.2018
Savanţii din bioinginerie care lucrează să producă întregul sistem gastrointestinal al omului în laborator au relatat că celulele stem pluripotente au fost folosite pentru a crea organoide de esofag uman. Este prima dată când savanţii au putut creşte ţesut uman de esofag din celule stem pluripotente (PSC), celule care pot forma, teoretic, orice tip de ţesut din corp.

Publicat în jurnalul Cell Stem Cell, studiul este ultima inovaţie a cercetătorilor de la Center for Stem Cell and Organoid Medicine (CuSTOM) din Cincinnati, Statele Unite. Centrul are miza principală de a găsi noi moduri de studiu a defectelor la naştere şi a bolilor care afectează milioane de oameni cu tulburări gastrointestinale. Noua lucrare poate duce la noi metode de diagnosticare personalizate şi se concentrează şi pe dezvoltarea terapiilor de regenerare a ţesutului pentru a trata sau vindeca afecţiunile gastrointestinale, informează Science Daily.

„Afecţiunile esofagului şi traheei sunt suficient de des întâlnite la oameni astfel încât modelele de organoide ale esofagului uman să fie extrem de benefice”, a precizat Jim Wells de la CuSTOM, autorul principal al studiului. „Alături de a fi un nou model de a studia defectele la naştere, acesta este util pentru a reface ţesutul esofagului la pacienţi”, a adăugat acesta.

După ce au generat organoide complete ale esofagului – care au cresut la o lungime de 300-800 micrometri în circa două luni – ţesuturile artificiale au fost apoi comparate din punct de vedere al biochimiei cu cele naturale de la biopsii. Testele au arătat o similaritate în compoziţie.

Acesta este un prim pas din multele care vor urma în procesul de creare în laborator a esofagului, exploatând potenţialul terapeutic al metodei.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

În premieră, un copil cu autism din România va fi tratat cu propriile celule stem în SUA

Celulele stem recoltate la naştere, mai eficiente în cazul unui transplant decât cele extrase din măduva osoasă

Au fost creaţi, în premieră, primii muşchi funcţionali din celule stem

Cercetătorii au creat în premieră ţesut cardiac funcţional din celule stem

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase