Home » Știință » Un nou studiu arată că astronauţii care vor călători pe Marte vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie

Un nou studiu arată că astronauţii care vor călători pe Marte vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie

Un nou studiu arată că astronauţii care vor călători pe Marte vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie
Publicat: 28.09.2018
Ştiam deja că trimiterea oamenilor pe Marte este o misiune periculoasă. Acum ştim şi că vor fi expuşi la o doză letală de radiaţie cosmică. Vestea bună este că acum se ştie de câtă radiaţie este vorba, astfel că, până atunci, agenţiile spaţiale se pot pregăti în consecinţă.

În 2016, Roscosmos şi ESA au lansat TGO (Trace Gas Orbiter), o sondă în orbita lui Marte care are scopul de a monitoriza atmosfera Planetei Roşii. De asemenea, TGO a colectat date cu privire la fluxul de radiaţie în călătoria sa de pe Terra pe orbita marţiană – aceeaşi călătorie pe care o vor avea astronauţii în (probabil) următorul deceniu – aşadar, acum se ştie câtă radiaţie vor întâlni pe drum, scrie Futurism.

Conform calculelor cercetătorilor, pe care le-au prezentat recent la European Planetary Science Congress, un voiaj de 12 luni pe Marte va expune astronauţii la o radiaţie de 600 de mSv, echivalentul a circa 600 de radiografii la zona toracică. Ar fi 60% din limita de radiaţii la care sunt expuşi astronauţii în toată cariera lor.

Calculele sondei nu au luat în considerare expunerea la radiaţii a astronautului în perioada când acesta se află pe Marte sau pe orbita planetei vecine, ci doar expunerea în timpul călătoriei efective.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire uriaşă: primul lac cu apă în stare lichidă pe Marte. ”Este un rezultat excepţional”

Omenirea ar fi putut ajunge pe Marte chiar din 1960, susţine un cunoscut astronaut

O nouă speranţă pentru viaţa de pe Marte. A fost descoperită bacteria ce este rezistentă la chimicalele găsite pe Planeta Roşie

NASA a anunţat o descoperire importantă pentru găsirea vieţii extraterestre pe Marte

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase