Home » Știință » Descoperire în premieră la Observatorul astronomic din Galaţi: Cinci stele variabile

Descoperire în premieră la Observatorul astronomic din Galaţi: Cinci stele variabile

Descoperire în premieră la Observatorul astronomic din Galaţi: Cinci stele variabile
Publicat: 21.09.2018
Specialiştii de la Observatorul astronomic din Galaţi au identificat cinci stele variabile, descoperirea reprezentând o premieră naţională şi fiind făcută în urma reanalizării bazei de date a Observatorului, din perioada octombrie 2016 – ianuarie 2017.

Stelele au fost botezate cu numele oraşul Galaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Descoperirea a fost făcută cu ajutorul unui telescop performant, iar informaţiile au fost raportate Asociaţiei Americane a Observatorilor de Stele Variabile (AAVSO – American Association of Variable Stars Observers), unde au fost incluse în baza de date internaţională a stelelor variabile, confirmându-se astfel identificarea acestor stele variabile.

Cercetătorii gălăţeni spun că este vorba despre o premieră naţională, cele cinci stele variabile fiind primele de acest tip descoperite de pe teritoriul României. Pentru identificarea lor au fost utilizate tehnici moderne de analiză a luminii.

„Descoperirea unei stele variabile elipsoidale rotative reprezintă o premieră în astronomia din România…. Noi observăm sistemul fotometric şi în urma analizelor datelor rezultă o curbă de lumină specifică… Aceste stele ale sistemului binar au suprafeţele în contact şi se deformează reciproc, având forme elipsoidale datorită atracţiei gravitaţionale şi a rotaţiei rapide. În acelaşi timp aceste stele se eclipsează reciproc, ceea ce face să existe o variaţie a strălucirii sistemului binar”, a explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentantul Observatorului Astronomic din Galaţi, Ovidiu Tercu.

Cele cinci stele variabile au fost botezate după numele oraşului Galaţi, la solicitarea celor care au făcut descoperirea.

„Descoperirea stelelor variabile Galati V6, Galati V10, Galati V11, Galati V12 şi Galati V13 a fost realizată de echipa formată din: Ovidiu Tercu de la Secţia Planetariu/Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi şi Andrei-Marian Stoian – membru al Astroclubului Călin Popovici Galaţi…. Steaua Galati V6 este o stea variabilă elipsoidală rotativă (ELL) şi se găseşte în constelaţia Crater”, au anunţat cercetătorii gălăţeni prin intermediul unui comunicat de presă.

Până în prezent, cercetătorii de la Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi au descoperit 12 stele variabile de diverse tipuri. În total, au fost efectuate 28 de nopţi de observaţii astronomice începând din anul 2012.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase