Home » Știință » Seamănă cu o omidă, dar are forţa unei furnici. A fost creat robotul ce poate transporta medicamente în corpul uman

Seamănă cu o omidă, dar are forţa unei furnici. A fost creat robotul ce poate transporta medicamente în corpul uman

Seamănă cu o omidă, dar are forţa unei furnici. A fost creat robotul ce poate transporta medicamente în corpul uman
Publicat: 28.09.2018
Un mic robot ce seamănă cu o omidă ar putea fi utilizat să transporte medicamente în interiorul corpului uman. Cercetătorii din spatele acestei creaţii susţin că robotul are o forţă cât cea a unui om care ar putea ridica un microbuz cu 26 de locuri.

Robotul se poate adapta mediilor dificile şi se poate deplasa cu eficienţă de-a lungul suprafeţelor chiar dacă există fluide precum sângele sau mucus. Însă „mili-robotul” iese în evidenţă prin faptul că are sute de mici picioare ce seamănă cu firele de păr. 

Mail Online notează că autorul studiului a realizat sutele de picioare ale robotului pentru ca acesta să se poată deplasa fără a avea contact total cu suprafaţa. Testele de laborator au arătat că robotul produce cu 40% mai puţină fricţiune decât un robot fără membre. În cadrul testelor, robotul şi-a demonstrat capacitatea de transportare a unei încărcături de 100 de ori mai grea decât el, putere comparată cu cea a unei furnici, cea mai puternică vietate din natură. Cercetările anterioare pe roboţi asemănători cu omizile au propus ca pacienţii să înghită dispozitivul sau să fie introdus printr-o cavitate a corpului. 

Cercetătorii au dezvoltat robotul pentru a fi utilizat în regiuni ale corpului greu de accesat. Echipa de cercetători din cadrul Universităţii din Hong Kong a studiat structura membrelor animalelor de la sol, inclusiv cele cu două, patru, opt sau mai multe membre. Corpul robotului are o grosime de 0,15 milimetri, fiecare picior conic măsurând 0,65 de milimetri, iar golul dintre membre fiind de 0,6 milimetri. 

Robotul este fabricat dintr-un silicon, numit polidimetilsiloxan, în care au fost introduse particule magnetice ce vor ajuta la manevrarea de la distanţă a dispozitivului. 

„Atât materialul, cât şi structura, împunătăţesc capacităţile hidrofobe ale robotului”, a declarat principalul creator al dispozitivului, Wang Zuankai. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase