Home » Știință » Plăcile tectonice ale Pământului ar fi fost active încă din momentul formării planetei

Plăcile tectonice ale Pământului ar fi fost active încă din momentul formării planetei

Plăcile tectonice ale Pământului ar fi fost active încă din momentul formării planetei
Publicat: 03.10.2018
Un nou studiu arată că plăcile tectonice au fost active încă de la începuturile Pământului. Noile descoperiri infirmă teoria anterioară care sugera că plăcile tectonice s-au creat de-a lungul a miliarde de ani.

Cercetătorii Universităţii din Tennessee susţin că nivelul crescut de heliu şi neon din perioada timpurie a Pământului s-a datorat mişcării plăcilor tectonice. 

Lucrarea oferă informaţii importante pentru domeniul geochimiei şi geofizicii. De exemplu, o mai bună înţelegere a plăcilor tectonice ar putea ajuta la descoperirea planetelor din afara Sistemului Solar ce ar putea fi habitabile, scrie Science Daily. 

„Plăcile tectonice oferă condiţiile necesare vieţii”, a afirmat Nick Dygert, profesor din cadrul Universităţii din Tennessee. „Cu cât ştim mai multe detalii despre plăcile tectonice străvechi, cu atât vom înţelege mai bine modul în care s-a format Pământul”, a adăugat el. 

În cadrul cercetării, Dygert şi echipa sa au analizat distribuţia a doi izotopi specifici: heliu-3 şi neon-22. Aceste gaze nobile sunt acelea care nu reacţionează cu alte elemente chimice. Modelele anterioare au explicat nivelul de heliu-3/neon-22 din prezent al Pământului prin intermediul analizării unor serii de acţiuni, precum ceea ce a dus la formarea Lunii. Dygert şi echipa sa consideră că nivelul acestor gaze nobile a crescut într-un mod diferit. 

În timp ce scoarţa Pământului se forma continuu, nivelul de heliu şi neon din manta a crescut. Prin calcularea nivelului din manta şi analizarea modului în care nivelul ar afecta Pământul de-a lungul unei perioade lungi de timp, poate fi stabilită o mişcare ciclică a plăcilor tectonice. 

„Heliu-3 şi neon-22 au fost produse în timpul formării Sistemului Solar. Acestea oferă informaţii valoroase privind activitatea geologică primordială”, a concluzionat Dygert. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase