Home » Știință » Leon Lederman, părintele „particulei lui Dumnezeu”, a murit

Leon Lederman, părintele „particulei lui Dumnezeu”, a murit

Leon Lederman, părintele „particulei lui Dumnezeu”, a murit
Publicat: 04.10.2018
Leon Lederman, fizician şi laureat al Premiului Nobel, a murit la vârsta de 96 de ani. Decesul părintelui „particulei lui Dumnezeu”, survenit în 3 octombrie 2018, a fost anunţat de către Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) din SUA în cadrul căruia Leon a deţinut funcţia de director din 1978 până în 1989.

Leon Max Lederman şi alţi doi specialişti au câştigat în 1988 Premiul Nobel pentru Fizică pentru descoperirea lor din 1966 privind neutrinii. Conform ScienceMag, datorită studiului lor, fizicienii din prezent cunosc existenţa a trei tipuri de neutrini: electronici, miuonici şi taonici.  În cadrul experimentelor lor pentru descoperirea neutrinilor, Lederman şi coechipierii săi Jack Steinberger şi Melvin Schwartz au utilizat o cantitate uriaşă de metal din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. 

Leon Lederman a fost cel care a şi condus echipa către descoperirea particulei numite quarc bottom şi a fost director al Fermilab în timpul construcţiei acceleratorului Tevatron, cel mai mare accelerator de atomi din lume ce a funcţionat din 1983 până în 2010. 

Lederman este cel mai cunoscut, însă, după neologismul din cartea sa „Particula lui Dumnezeu: Dacă universul este răspunsul, care este întrebarea?” (1993). În lucrarea sa făcea referire la bosonul Higgs, ultima piesă lipsă a modelului standard al fizicii privind particulele fundamentale, ce a fost descoperită abia în 2012. 

Unii fizicieni au contestat termenul deoarece contopeşte religia cu ştiinţa. În cartea sa, Lederman a afirmat motivul alegerii acestui termen. În primul rând, editorul nu l-ar fi lăsat să aleagă termenul de „particula naibii”.

„De ce «particula lui Dumnezeu»? Pentru că editura nu ne-a lăsat să-i spunem «particula naibii» (Goddamn particle), deşi cred că era un nume mai potrivit, pentru că exprima cât de greu se lăsa găsită şi câte cheltuieli provoca”, afirma Lederman în cartea sa. 

În al doilea rând, „există o anumită legătură cu o altă carte, mult mai veche”, a mai spus Leon Max Lederman, după care a continuat cu un pasaj din Geneză. 

În 2013, profesorul Peter Higgs, cel ce a descoperit bosonul Higgs, susţinea că nu trebuie utilizată denumirea de „particula lui Dumnezeu” deoarece bosonul ce joacă un rol cheie în existenţa universului nu este rezultatul muncii vreunui creator atotputernic. „În primul rând, sunt ateu. În al doilea rând, ştiu că numele era o glumă, dar nu era o glumă prea bună. Nu cred că ar fi trebuit să-i dea numele acesta, pentru că este înşelător”.

Medalia Nobel pe care Leon Lederman a obţinut-o în 1988 a fost vândută în mai 2015 pentru suma de 765.000 de dolari. Soţia sa, Ellen Lederman, a afirmat atunci că aveau nevoie de bani pentru a plăti costul tratamentelor pentru Leon Max Lederman, care fusese diagnosticat cu demenţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Fizicienii au reciclat materiale din cel de-Al Doilea Război Mondial pentru a dezlega misterele universului

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase