Home » Știință » Efectele fumatului sunt transmise de la bunici la nepoţi

Efectele fumatului sunt transmise de la bunici la nepoţi

Efectele fumatului sunt transmise de la bunici la nepoţi
Publicat: 23.10.2018
În general se consideră că doar mamele pot afecta la nivel cognitiv fătul, dacă acestea fumează în timpul sarcinii, însă un nou studiu arată că şi bărbaţii care fumează pot afecta sănătate copiilor.

Un studiu recent publicat în jurnalul PLOS Biology arată efectele transmise de un tată fumător către copil. Conform InVerse, acestea pot fi trasmise la un anumit nivel chiar şi nepoţilor. 

Pradeep Bhide, director al Center for Brain Repair din Florida, a studiat efectele cognitive ale utilizării nicotinei asupra unui grup format din trei generaţii de şoareci masculi. În cadrul experimentelor, echipa lui Bhide a dat şoarecilor masculi apă cu nicotină în perioada în care produceau spermă, apoi au împerecheat aceşti şoareci cu femele ce nu au fost expuse la nicotină. Toţi puii au prezentat caracteristici precum hiperactivitate, deficienţă de atenţie şi inflexibilitate cognitivă. Caracteristicile au fost testate în cadrul unui labirint pentru şoareci. 

Prin intermediul utilizării femelelor din aceeaşi generaţie de şoareci, echipa a indus împerecherea cu masculii dintr-un grup separat de masculi ce nu au consumat nicotină. După ce au crescut puii din acea generaţie a fost observat că efectele cognitive au persistat, însă la un nivel mai redus. 

„Până acum nu au fost analizate efectele fumatului patern asupra copiilor şi strănepoţilor. Studiul nostru arată că taţii fumători pot transmite efecte negative asupra copiilor din multiple generaţii”, a declarat Bhide. 

Rezultatele arată că modificările ADN-ului pe linie paternă sunt transmise viitoarelor generaţii ceea ce înseamnă că aceste schimbări ale ADN-ului se regăsesc în spermatozoizi. În cadrul studierii spermei de la şoarecii masculi ce au consumat nicotină, specialiştii au observat o serie de modificări epigenetice. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase