Home » Știință » Persoanele înalte au un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului deoarece ”au mai multe celule”

Persoanele înalte au un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului deoarece ”au mai multe celule”

Persoanele înalte au un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului deoarece ”au mai multe celule”
Publicat: 25.10.2018
Persoanele înalte au un risc mai crescut de dezvoltare a cancerului deoarece sunt mai mari şi deţin mai multe celule în care se pot dezvolta mutaţii periculoase, arată o nouă cercetare.

O serie de studii au descoperit anterior o legătură între statura înaltă şi un risc mai crescut de dezvoltare a unor forme de cancer. Conform The Guardian, cercetătorii susţin că fiecare 10 centimetri în plus ai înălţimii adaugă un risc mai mare cu 10%. O legătură asemănătoare a fost descoperită şi în cazul câinilor, cu cat rasa ajunge la dimensiuni mai mari, cu atât creşte riscul apariţiei unor astfel de boli. 

Cercetătorii au prezentat multiple explicaţii pentru acest fenomen, inclusiv faptul că hormonii de creştere ar putea juca un rol atât în creşterea în înălţime, cât şi în apariţia cancerului sau că factorii de mediu precum nutriţia din copilărie sau anumite boli ar putea reprezenta un factor. 

„Una dintre ipotezele majore este că un eveniment de la începutul vieţii face ca celulele să fie mai susceptibile la formarea tumorilor, care întâmplător duce şi la creşterea în înălţime”, a declarat Leonard Nunney, profesor de biologie din cadrul Universităţii Riverside din California.  Nunney a afirmat că munca sa conţine informaţii ce sugerează că persoanele înalte au mai multe celule ce pot deveni în cele din urmă canceroase. 

Lucrarea are la bază un model fundamental al dezvoltării cancerului în care indivizii acumulează mutaţii în celule de-a lungul vieţii, dacă un anumit set de mutaţii apar apare şi un anumit tip de cancer. Teoria sugerează că deţinerea unei cantităţi mai mari de celule sau a unui număr mai mare de diviziuni per celulă cresc riscul apariţiei cancerului. 

Nunney a comparat riscul în cazul bărbaţilor şi femeilor de dezvoltare a cancerului de orice tip în funcţie de creşterea în înălţime. Rezultatele arată că riscul creşte cu 13% în cazul femeilor cu fiecare 10 centimetri în plus ai înălţimii şi în cazul bărbaţilor cu 11%. Per total, o creştere a riscului asociată înălţimii a fost observată la 18 dintre cele 23 de tipuri de cancer analizate. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase