Home » Știință » De la embrioni sintetici la ferme autonome. Lucruri uimitoare ale tehnologiei moderne

De la embrioni sintetici la ferme autonome. Lucruri uimitoare ale tehnologiei moderne

De la embrioni sintetici la ferme autonome. Lucruri uimitoare ale tehnologiei moderne
Publicat: 03.01.2019
Tehnologia s-a dezvoltat atât de repede în ultimii ani, încât, paradoxal, ideile inovative nu mai sunt ceva nou. De aceea, industria tehnologică poate crea în permanenţă lucruri noi, mai mult sau mai puţin utile (cel puţin astăzi).

Ferma robotică

În categoria celor utile, se află ferma robotică. Compania Iron Ox din California a creat o fermă complet autonomă. O maşină de acest fel este cât un automobil (450 de kilograme). Un robot mobil ajută la semănarea şi recoltarea plantelor, scrie Listverse.

O aplicaţie care ajută la accelerarea cercetării cancerului

Aplicaţia poate realiza calcule complexe în scopuri de cercetare. Vodafone Foundation a anunţat recent că utilizatorii aplicaţiei DreamLab au ajutat savanţii să termine Project Genetic Profile, proiect care a avut ca scop evaluarea similarităţilor genetice dintre cancere pe creier, plămâni, melanom şi sarcom. Cancerul, fiind o boală a ADN-ului, este simplu de înţeles că un program de calcul facil şi eficient este esenţial.

Pictură realizată de inteligenţa artificială

Pictura, una dintre inovaţiile care cel puţin deocamdată nu înseamnă foarte mult, a fost vândută anul acesta pentru suma de 432.000. Totuşi, conceptul este cel care contează, iar tehnologia inteligenţei artificiale îşi arată deja capacităţi care încep să semene din ce în ce mai mult cu cele ale omului în ceea ce priveşte aşa-numita flexibilitate a gândirii. Mai multe detalii aici.

Implanturi multifuncţionale

În Suedia, microcipuri implantate subcutanat, de dimensiunea unui bob de orez, permit oamenilor să acceseze casele, telefoanele şi alte locuri şi dispozitive, reprezentând „codul unic” de identificare al unei persoane, un fel de buletin electronic de dimensiuni reduse. Procedura costă 180 de dolari şi deja peste 4.000 de suedezi au adoptat tehnologia (mai multe detalii aici).

Drone care ridică de 40 de ori greutatea lor

Cercetătorii de la Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL) din Elveţia şi de la Stanford University au creat roboţi zburători care transportă de 40 de ori greutatea lor. Aceste drone sunt numite FlyCroTugs.

Embrioni sintetici

Cercetătorii olandezi au creat embrioni sintetici de şoareci, fără să aibă nevoie de ovule şi spermă. Realizarea poate avea implicaţii importante în remediul pentru infertilitate umană. Nicolas Rivron, autorul studiului, a spus că echipa sa va fi capabilă să genereze numere mari de embrioni pentru a-i studia în detaliu (detalii aici).

Străzi care încarcă vehicule electrice

În contextul eliminării autovehiculelor cu combustie de pe străzi, Suedia a implementat o stradă echipată cu o şină de care pot fi ataşate maşini electrice cu ajutorul unui cablu. Proiectul, numit eRoadArlanda, foloseşte tehnologie similară cu cea folosită la troleibuze şi tramvaie, doar că aceste cabluri sunt construite la nivelul solului.

eRoadArlanda a completat cu 2,01 kilometri de drum electric, ca parte din teste, şi are în plan expandarea tehonlogiei. (Mai multe detalii despre proiect găsiţi aici).

Printarea 3D a metalului

3-D Printing Business a HP a introdus recent Metal Jet, care este o imprimantă de dimensiuni mari pentru a produce la scară largă părţi din metal, într-un mod ieftin şi rapid. Clienţii majori includ Volkswagen şi Wilo.

Lucrând la temperaturi care depăşesc 1.000 de grade Celsius, poate printa cu metale precum aluminiul de titan. De la anul, poate susţine şi printarea aliajelor de nichel.

Maşina care poate produce apă din aer

O echipă din California a putut crea maşini care extrag umiditatea din aer, generând apă potabilă. Maşinile au fost numite ”Skywater” şi au fost create de Skysource/Skywater Alliance.

Conform lui David Hertz, unul dintre liderii proiectului, există suficientă apă în aer şi în mediile aride, iar inovaţia poate fi extrem de utilă în zonele unde apa este o resursă greu de găsit. Detalii aici.

Primul robot comercial 

Boston Dynamics este cunoscută pentru roboţii agili. Acum, compania va lansa pe piaţă primul produs comercial – un robot care seamănă cu un câine numit SpotMini. Planurile de începere a comercializării sunt stabilite în iulie 2019, la o rată de 1.000 de unităţi pe ani. Scopul robotului este să ofere o platformă flexibilă pentru o varietate de aplicaţii, precum construcţie, livrare, securitate şi asistenţă.

Are o înălţime de doar 0,9 metri şi cântăreşte doar 25 de kilograme, fiind extrem de util în zonele greu accesibile. (Alte lucruri interesante despre SpotMini găsiţi aici).

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai mari 50 de invenţii şi inovaţii de la roată încoace

Care sunt cele 5 inovaţii care vor schimba viaţa oamenilor în 2018? (VIDEO)

5 inovatii pentru casa viitorului

Zece invenţii din 2017 care promit sau au început deja să schimbe lumea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase