Home » Știință » S-a descoperit proteina care contracarează îmbătrânirea. Studiul poate fi de ajutor în combaterea bolii Alzheimer

S-a descoperit proteina care contracarează îmbătrânirea. Studiul poate fi de ajutor în combaterea bolii Alzheimer

S-a descoperit proteina care contracarează îmbătrânirea. Studiul poate fi de ajutor în combaterea bolii Alzheimer
Publicat: 17.11.2018
Un studiu a arătat că proteina klotho promovează longevitatea şi contracarează afecţiunile care apar odată cu vârsta. Mai mult, klotho înseamnă vieţi mai îndelungate şi mai sănătoase, în timp ce o epuizarea acestei molecule accelerează îmbătrânirea şi poate contribui la boli asociate vârstei înaintate. În mod curios, în creier, o structură conţine cantităţi mult mai mari de klotho faţă de celelalte.

Zona se numeşte plexul coroid, ce este alcătuită dintr-o asamblare complexă de celule care produc lichid cefalorahidian şi formează o barieră importantă între sistemul nervos central şi sânge, scrie Medical Xpress.

Un grup de savanţi de la Gladstone Institutes, condus de Lennart Mucke, a decis să investigheze motivul pentru care plexul coroid conţine atât de mult klotho comparativ cu alte regiuni ale creierului. Într-un nou studiu publicat de jurnalul ştiinţific PNAS, au arătat că proteina funcţionează precum un gardian care apără creierul de sistemul imunitar periferic.

„Am descoperit la şoareci că nivelul de klotho din plexul coroid descreşte odată cu înaintarea în vârstă”, a precizat Mucke, autor principal şi director al Gladstone Institute of Neurological Disease. „Apoi am imitat acest proces de îmbătrânire prin reducerea nivelurilor de klotho din această structură, găsind că epuizarea acestei molecule creşte inflamarea creierului”, a adăugat acesta.

Mucke şi echipa sa au investigat impactul acestui fenomen asupra altor regiuni cerebrale. Au descoperit că şoarecii cu mai puţin klotho în plexul coroid, celulele imunitare dintr-un centru important pentru memorie au reacţionat mai agresiv decât în alte părţi ale corpului atunci când au fost expuse la un stimul care imita infecţiile.

„Se pare că bariera dintre creier şi sistem imunitar pare să dispară atunci când sunt niveluri scăzute de klotho”, a precizat Lei Zhu, autorul principal al acestui studiu. „Descoperirile noastre indică faptul că proteina ajută la închiderea barierei. Atunci când nivelurile acestei molecule sunt epuizate în plexul coroid, bariera devine mai poroasă şi permite celulelor imunitare şi a altor molecule cu rol în inflamaţie să circule mai uşor”, a adăugat savantul.

„Schimbările moleculare pe care le-am observat în studiul nostru sugerează că epuizarea de klotho din plexul coroid poate contribui la declinul cognitiv la persoanele în vârstă prin inflamarea creierului”, a menţionat Mucke. „Poate ajuta, cel puţin parţial”, la explicarea motivului pentru care observăm deteriorări în funcţiile cognitive la bătrânii internaţi atunci când au infecţii precum pneumonia sau altele. Aceste complicaţii tind să fie proemintene în mod particular în pacienţii cu boala Alzheimer, în care inflamaţia este un element central în patologia bolii”, a mai precizat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cercetătorii au creat ghidul anti-îmbătrânire

Neurosavanţii au descoperit în sfârşit cel mai benefic exerciţiu fizic care încetineşte îmbătrânirea

Şase alimente ”anti-îmbătrânire” prin excelenţă

Cum poate ciocolata, cafeaua sau ceaiul să crească speranţa de viaţă. Descoperirea surprinzătoare a cercetătorilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase