Home » Știință » Cum râd bebeluşii? La fel ca cimpanzeii

Cum râd bebeluşii? La fel ca cimpanzeii

Cum râd bebeluşii? La fel ca cimpanzeii
Publicat: 18.11.2018
Un nou studiu arată că râsul bebeluşilor este diferit faţă de cel al adulţilor. Nou-născuţii râd în timp ce inspiră şi expiră, lucru extrem de similar cu cel al primatelor din alte specii.

Cercetarea a fost realizată de către psihologul Disa Sauter, din cadrul Universităţii din Amsterdam. Conform Science Daily, Sauter împreună cu echipa sa au analizat imagini cu 44 de nou-născuţi cu vârste între 3 şi 18 luni, în timp ce râdeau. Înregistrările au fost preluate din videoclipuri de pe internet.

Sunetul a fost analizat de 102 ascultători, recrutaţi dintre studenţii la psihologie. Studiul arată că bebeluşii puteau râde atât când expirau, cât şi când inspirau. Lucru observat şi la cimpanzei. În cazul bebeluşilor mai mari, râsul se producea doar atunci când expirau, la fel cum se produce şi în cazul copiilor mai mari sau al adulţilor.

„Uneori şi adulţii râd atunci când inspiră, dar procentul este mult mai mic. Studiul arată că modificarea se produce trepatat”, afirmă Sauter. Ea adaugă că modificarea nu pare fi asociată unui moment exact al dezvoltării copilului. „În prezent dorim să reverificăm înregistrările cu ajutorul unui fonetician”, a declarat Sauter.

Specialiştii afirmă că, momentan, nu există niciun motiv la baza faptului că oamenii, singurii dintre primate, râd doar atunci când expiră. O ipoteză, spune Sauter, ar fi că aceasta este o abilitate de controlare a vocii dezvoltată doar de om.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum se dezvoltă vederea copiilor în primul an de viaţă

De ce nu trebuie să le dăm bebeluşilor să bea apă

Conform unui nou studiu, bebeluşii simt durerea la fel ca adulţii

De ce bebeluşii se nasc tot mai mari?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase