Home » Știință » Copiii îşi conştientizează forma corpului chiar din uter

Copiii îşi conştientizează forma corpului chiar din uter

Copiii îşi conştientizează forma corpului chiar din uter
Publicat: 04.12.2018
Printre cele mai preţioase momente din timpul sarcinii sunt primele clipe în care mama simte loviturile copilului său. În prezent, cercetătorii au descoperit că fiecare mişcare sau lovitură ajută fătul să-şi compună o hartă a creierului său.

Aceste lovituri sau mişcări fetale permit copilului să-şi creeze o reţea cerebrală de bază prin care înţelege modul în care fiecare parte a corpului se mişcă, afirmă cercetătorii. Conform Live Science, cartografierea spaţială timpurie are loc doar până în momentul naşterii după care în doar câteva zile aceleaşi mişcări nu mai au niciun efect asupra creierului.

Cercetătorii sugerează că mişcările din uter pegătesc copilul pentru viaţa din exterior, astfel fiind creat un schelet cerebral pe care se pot construi apoi straturi complexe ale noilor capacităţi senzoriale obţinute din lumea exterioară.

„Aceste aspecte fundamentale precum cel tactic este util imediat după naştere pentru lucruri precum alăptatul”, a declarat Kimberley Whitehead, student doctorant al University College London (UCL) şi coautor al studiului.

Descoperirile din cadrul studiului ar putea avea implicaţii în îngrijirea neonatală, precum modul în care este înfăşat un nou-născut pentru a se menţine senzaţia din interiorul uterului. În cadrul studiului au fost analizaţi 19 nou-născuţi ce nu aveau mai multe de două zile. Cu ajutorul unui aparat non-invaziv de electroencefalografie, cercetătorii au măsurat undele cerebrale ale bebeluşilor axându-se pe mişcările fetale din timpul somnului REM (rapid eye movement). Conform rezultatelor au fost descoperite dovezi ale unor reţele neuronale , mai ales în cazul copiilor născuţi prematur.

În cazul copiilor născuţi prematur, rezultatele sugerează că înfăşarea poate fi benefică deoarece imită interiorul uterului. Aşadar având ân vedere că aceste micşcări au fost observate în timpul somnului REM. rezultatele susţin ideea că somnul nou-născuţilor trebuie protejat de zgomote.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Consumul de apă la bebeluşi. Recomandări

Reuşită revoluţionară? Cercetătorii chinezi susţin că au creat primii nou-născuţi modificaţi genetic

Cum se dezvoltă vederea copiilor în primul an de viaţă

Cum evoluează creierul nou-născuţilor? Cercetătorii au scanat creierul bebeluşilor la câteva zile de la naştere

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase