Home » Știință » China lansează o sondă către o zonă neexplorată a Lunii

China lansează o sondă către o zonă neexplorată a Lunii

Publicat: 07.12.2018
China se pregăteşte să lanseze o misiune de aterizare a unei sonde pe o zonă îndepărtată şi neexplorată a Lunii. Prin intermediul misiunii, China doreşte să demonstreze că doreşte să devină o putere spaţială ce ar putea rivaliza cu Rusia, Uniunea Europeană şi SUA.

Lansarea va avea loc 2:30 a.m, 8 decembrie din China (vineri, 7 decembrie, la 20:30, ora României). Cu ajutorul misiuni Chang’e 4, China doreşte să fie prima ţară ce reuşeşte să realizeze o astfel de aselenizare. Conform AP News, regiunea îndepărtată a Lunii este cunoscută şi cu denumirea de zona întunecată deoarece nu este niciodată îndreptată către Pământ, fiind asfel necunoscută şi cu o compoziţie diferită faţă de zonele de pe cealaltă parte unde au avut loc, anterior, misiuni de aselenizare.

Dacă va fi un succes, misiunea ce va fi lansată la bordul unei rachete Long March 3B va propulsa programul spaţial chinez către un loc fruntaş privind explorarea unei zone necunoscute a Lunii. China a aselenizat roverul Yutu în urmă cu cinci ani. Totodată, specialiştii programului spaţial chinez doresc să lanseze în 2019 sonda Chang’e 5 către Lună, care se va întoarce apoi pe Pământ cu probe de pe suprafaţa satelitului natural. Aceasta ar putea fi o misiune realizată pentru prima oară din ultimii 42 de ani. De asemenea, ei iau în considerare şi trimiterea unei nave cu echipaj către Lună. 

Credit: CASC/China Ministry of Defense

Chang’e 4 este atât o sondă cât şi un rover ceea ce înseamnă că va studia suprafaţa lunară de deasupra cât şi de la sol după ce va ajunge în bazinul Aitken de la Polul Sud, în craterul Von Karman, după o călătorie de 27 de zile.

Sonda va realiza şi studii radio-astronomice, care datorită poziţiei zonei nu este expusă interferenţelor provenite de pe Pământ. De asemenea, sonda va avea la bord seminţe de plante şi ouă de viermi de mătase, conform Agenţiei de Ştiri Xinhua.

Chang’e reprezintă zeiţa Lunii în mitologia chineză. China a realizat prima misiune cu echipaj în spaţiu în 2003, fiind astfel a treia ţară din lume, după Rusia şi SUA, care realiza acest lucru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

China susţine că a creat un ”super-material” invizibil

China se pregăteşte să crească legume în bazele extraterestre de pe Lună şi pe Marte

China vrea să lanseze propriile Luni artificiale pentru a înlocui iluminatul stradal

Dacă scrie ”Made in China” probabil că a fost confecţionat în acest oraş

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase