Home » Știință » Un dispozitiv revoluţionar va căuta viaţă pe Europa, satelitul natural al lui Jupiter

Un dispozitiv revoluţionar va căuta viaţă pe Europa, satelitul natural al lui Jupiter

Publicat: 18.12.2018
Între 1995 şi 2003, nava spaţială Galileo a lui NASA a trecut pe lângă lumea îngheţată Europa, unul dintre sateliţii naturali ai lui Jupiter. Multe descoperiri de la aceste observaţii indică dovezi că sub suprafaţa îngheţată a Europei există un ocean care ar putea susţine viaţa sau ar putea avea dovezi ale vieţii microbiene dispărute. O echipă de cercetători au creat un concept de sondă care ar permite penetrarea suprafeţei îngheţate pentru a ajunge la oceanul lichid din adâncime.

Modul în care s-ar putea ajunge la apa lichidă este o provocare tehnologică. „Se estimează că grosimea gheţii variază între 2 şi 30 de kilometri, ceea ce reprezintă o barieră majoră pe care orice lander ar trebui să o depăşească pentru a accesa regiunile despre care credem că pot avea o şansă de a avea biosemnături”, a precizat Andrew Dombard, profesor de ştiinţe ale pământului la University of Illinois de la Chicago.

Dombard şi colegii săi au prezentat o soluţie posibilă pentru această problemă la un simpozion recent al American Geophysical Union din Washington: un dispozitiv alimentat cu energie nucleară care să sondeze stratul gros de gheaţă al Europei, satelitul natural al giangtului gazos, Jupiter, scrie Phys.

Dombard şi soţia sa, D’Arcy Meyer-Dombard, tot profesoară de ştiinţe ale pământului la UIC, fac parte din grupul de savanţi al echipei COMPASS de la NASA Glenn Research, un grup multidisciplinar de oameni de ştiinţă şi ingineri care au sarcina de a crea tehnologie şi soluţii pentru explorare şi misiuni spaţiale.

Credit: NASA

Grupul a realizat un studiu conceptual al unei sonde (tunnelbot) care poate fora calota glaciară şi poate ajunge la oceanul lichid al Europei cu instrumente şi dispozitive care pot fi folosite pentru a cerceta semnele vieţii sau viaţa dispărută. De asemenea, robotul ar evalua şi potenţialul de a susţine viaţa al gheţii.

„Nu ne-am gândit la modul în care robotul ar ajunge la Europa. Am presupus că ar ajunge acolo şi ne-am concentrat pe modul în care al funcţiona în timpul coborârii spre ocean”, a adăugat Dombard.

Cercetătorii au creat două modele ale sondei: una alimentat de un mic reactor nuclear, iar alta de cărămizi ale General Purpose Heat Source – module de sursă de căldură radioactivă realizate pentru misiuni spaţiale. Căldura de la ambele surse ar putea fi folosite pentru a topi gheaţa.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un nou studiu sugerează că pe satelitul Europa al lui Jupiter există ”ţepi de gheaţă” gigantici

Europa, luna lui Jupiter, ar putea găzdui viaţă extraterestră. Anunţul făcut de NASA

Descoperire fără precedent: Europa, satelitul îngheţat al lui Jupiter, seamănă cu Terra mai mult decât credeam!

Aceasta este probabil cea mai clară dovadă a existenţei apei pe Europa, un satelit a lui Jupiter

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase