Home » Știință » O descoperire duce la adâncirea misterului coroanei din jurul găurilor negre supermasive

O descoperire duce la adâncirea misterului coroanei din jurul găurilor negre supermasive

O descoperire duce la adâncirea misterului coroanei din jurul găurilor negre supermasive
Publicat: 21.12.2018
Cercetătorii de la Institutul RIKEN şi JAXA (ambele din Japonia) au folosit observaţiile de la observatorul radio de la ALMA localizat în nordul statului Chile pentru a măsura, pentru prima dată, tăria câmpurilor magnetice din proximitatea a două găuri negre supermasive din centrul a două galaxii active. În mod surprinzător, forţa câmpurilor magnetice nu pare suficientă pentru a alimenta coroana - nori de plasmă supraîncălzită care sunt observaţi în jurul găurilor negre din centrul acestor galaxii.

Se ştia că găurile negre supermasive care se află în centrul galaxiilor, câteodată fiind chiar mai strălucitoare decât galaxiile lor, au o coroană de plasmă supraîncălzită în jurul lor, similară cu cea din jurul Soarelui. Pentru găurile negre, aceste structuri pot fi încălzite la o temperatură de un miliard de grade Celsius. Se presupunea că, precum în cazul Soarelui, coroana era încălzită de energiile de câmp magnetic. Totuşi, câmpul magnetic din jurul găurilor negre nu a fost măsurat niciodată, lăsând o incertitudine cu privire la mecanism, scrie Phys.

În 2014, grupul de savanţi a prezis că electronii din plasma care înconjoară găurile negre emit o lumină specială, numită radiaţie de sincrotron, care există împreună cu forţele de câmp magnetic din coroană. Altfel spus, radiaţia s-ar afla în frecvenţa radio, adică în unde electromagnetice cu o lungime de undă mare şi frecvenţă joasă. Recent, grupul a măsurat aceste câmpuri.

Au decis să analizeze două obiecte relativ apropiate: IC 4329A, aflat la circa 200 de milioane de ani lumină distanţă, şi NGC 985, aflat la aproximativ 580 de milioane de ani lumină depărtare. 

„Surpriza a fost că deşi am confirmat emisia de radiaţie de sincrotron de la coroanele ambelor obiecte, câmpurile magnetice pe care le-am măsurat sunt prea slabe pentru a putea menţine căldura intensă a coroanelor din jurul acestor găuri negre”, a precizat Yoshiyuki Inoue, autorul principal al studiului publicat în Astrophysical Journal.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum se formează o gaură neagră?

Premieră uimitoare în astronomie: cercetătorii au găsit mai multe perechi de găuri negre în centrul galaxiilor, aflate foarte aproape de contopire

Găurile negre supermasive se dezvoltă mult mai repede decât galaxiile care le găzduiesc

Fenomen descoperit în premieră în cadrul unei găuri negre supermasive

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase