Home » Știință » Safire şi rubine în cer. Astronomii au descoperit o nouă clasă de planete. ”Sunt total diferite”

Safire şi rubine în cer. Astronomii au descoperit o nouă clasă de planete. ”Sunt total diferite”

Safire şi rubine în cer. Astronomii au descoperit o nouă clasă de planete. ”Sunt total diferite”
Publicat: 21.12.2018
Cercetătorii au descoperit o nouă clasă exotică de planete în afara Sistemului Solar. Aşa-numitele super-Pământuri sunt formate la temperaturi ridicate în apropierea stelelor sale şi conţin cantităţi mari de calciu, aluminiu şi oxizii lor, inclusiv rubine şi safire.

La 21 de ani lumină în constelaţia Cassiopeia, o planetă îşi orbitează steaua, având un an care durază numai trei zile. Numele său este HD219134 b şi are o masă de aproape 5 ori mai mare decât Pământul, scrie Science Daily.

Spre deosebire de Terra, cel mai probabil nu are un miez masiv de fier, dar este bogată în calciu şi aluminiu. „Probabil străluceşte în roşu spre albastru precum rubinele şi safirele pentru că aceste pietre preţioase sunt oxizi de aluminiu, răspândiţi pe exoplanetă”, a precizat Caroline Dorn, astrofizician la Institute for Computational Science de la University of Zurich. HD219134 b este unul dintre cei trei candidaţi care aparţin probabil la o nouă clasă exotică de exoplanete, aşa cum relatează Caroline Dorn şi colegii ei de la Zurich şi Cambridge în noul număr al jurnalului britanic MNRAS.

Descoperirea modifică sau completează ceea ce se ştia despre super-Pământuri, arătând că aceste planete solide mai masive decât Terra au o diversitate ridicată, putând să se formeze şi din elemente diferite şi în zone mai fierbinţi. Cu ajutorul modelelor computerizate, echipa de cercetare a prezentat cum ar arăta o astfel de planetă formată într-o regiune foarte fierbinte. Rezultatul: calciul şi aluminiul sunt constituenţii principali alături de magneziu, siliciu şi foarte puţin fier. „De aceea astfel de planete nu pot avea un câmp magnetic precum cel al Pământului”, a adăugat Dorn. Iar pentru că structura internă este atât de diferită, atmosfera ar fi foarte diferită faţă de alte super-Pământuri. Aşadar, echipa vorbeşte despre o nouă clasă de super-Pământuri formate din condensate la temperaturi ridicate.

„Ce este uimitor e că aceste obiecte sunt complet diferite de majoritatea super-Pământurilor – dacă acestea există cu adevărat”, a adăugat cercetătoarea. Probabilitatea este mare, aşa cum explica astrofizicienii în lucrare. „În calculele noastre am găsit că aceste planete au o densitate de 10-20% mai mică decât Terra”, a mai declarat Dorn. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Astronomii au descoperit un super-Pământ foarte aproape de noi. ”Este un obiect infam”

Descoperire remarcabilă a astronomilor: un ”super-Pământ” care poate susţine viaţa şi care este de aproape trei ori mai masiv ca planeta noastră

TESS, noul telescop al NASA, a descoperit două noi planete la cinci luni după lansare. Una dintre ele este „super-Pământ”

Un posibil motiv pentru care nu am întâlnit o civilizaţie extraterestră: aceasta poate fi prinsă de forţa gravitaţională a planetei de origine

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase