Home » Știință » Foşti astronauţi NASA ai misiunii Apollo critică demersul de a trimite oameni pe Marte. ”Este un nonsens”

Foşti astronauţi NASA ai misiunii Apollo critică demersul de a trimite oameni pe Marte. ”Este un nonsens”

Foşti astronauţi NASA ai misiunii Apollo critică demersul de a trimite oameni pe Marte. ”Este un nonsens”
Publicat: 27.12.2018
Bill Anders, pilotul modulului lunar Apollo 8, prima navă care a ieşit din orbita Pământului, a precizat că trimiterea unui echipaj pe Marte este „aproape ridicolă”. De aceeaşi părere este şi Frank Borman, comandantul aceleiaşi misiuni, care a numit demersurile companiilor private de a coloniza planeta vecină drept un nonsens.

Anders, acum în vârstă de 85 de ani, este un mare susţinător al programelor fără echipaj uman, în special pentru că sunt mai ieftine. Dar acesta a spus că susţinerea publicului nu există pentru a finanţa misiunile mai costisitoare cu echipaj, scrie BBC.

„Care este imperativul? Ce ne împinge să mergem pe Marte? Cred că publicul nu este interesat”, a precizat acesta.

Declaraţiile vin în contextul în care NASA doreşte întoarcerea pe Lună, ceea ce va ajuta la pregătirea unei misiuni umane pe Marte.

În decembrie 1968, Anders, alături de colegii săi Frank Borman şi Jim Lovell, s-au lansat de la Cape Canaveral din Florida la bordul rachetei Saturn V. Echipajul lui Apollo 8 a petrecut 20 de ore pe orbita Lunii, după ce au completat 10 orbite în jurul satelitului natural.

Misiunea făcea parte din programul spaţial care a culminat cu trimiterea oamenilor pe suprafaţa Lunii. Fostul astronaut critică evoluţia agenţiei spaţiale după acel program.

„NASA nu ar putea ajunge astăzi pe Lună. S-a transformat într-un program de joburi. Multe dintre centrele sale sunt interesate în principal în a avea o activitate şi nu se vede susţinerea publică”, a adăugat acesta.

De asemenea, Anders critică decizia de a se concentra pe explorarea orbitei terestre după completarea programului Apollo în anii ’70. „Cred că naveta spaţială a fost o eroare gravă. Nu a făcut mare lucru în afară de a vedea lansări spectaculoase, dar nu s-a ridicat niciodată la aşteptări”, a mai declarat fostul astronaut.

„Staţia spaţială este acolo doar pentru că era o navetă şi vice-versa. NASA a administrat defectuos programul cu echipaj uman după lansările către Lună”, a precizat Anders.

Totuşi, fostul său coleg, Frank Borman, comandantul misiunii Apollo 8, vorbeşte în termeni mai pozitivi. „Nu sunt atât de critic precum Bill. Cred că avem nevoie de o explorare robustă a Sistemului Solar”. 

Dar când a fost întrebat de planurile lui Elon Musk şi Jeff Bezos de a lansa misiuni private pe Marte, Borman nu mai este atât de îngăduitor: „Cred că entuziasmul cu Marte este un nonsens. Musk şi Bezos vorbesc despre stabilirea coloniilor pe Marte, acesta este un nonsens”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

NASA va difuza live prima asolizare pe Marte din ultimii 6 ani

Marte, atracţia principală pentru pământeni. Urmează încă patru misiuni pe suprafaţa şi pe orbita Planetei Roşii

Povestea incredibilă a astronautului Scott Kelly: cea mai lungă perioadă petrecută în spaţiu şi drumul nebun înapoi pe Pământ. ”Este ca şi cum ai cădea în Cascada Niagara”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase