Home » Știință » Creierul uman funcţionează invers atunci când încearcă să recupereze amintiri

Creierul uman funcţionează invers atunci când încearcă să recupereze amintiri

Creierul uman funcţionează invers atunci când încearcă să recupereze amintiri
Publicat: 21.01.2019
Oamenii îşi recuperează amintirile dintr-un eveniment invers faţă de modul în care s-a produs, arată un raport recent.

În locul construirii unei amintiri din trecut prin construirea unei imagini de detaliile unui eveniment, creierul formează un „nucleul” al ceea ce s-a întâmplat iniţial. Conform Mail Online, apoi, creierul, umple golurile din poveste prin restabilirea detaliilor.

Procesul se pare că este în opoziţie faţă de modul în care funcţionează creierul atunci când întâlneşte iniţial un eveniment. Ultimele descoperiri ar putea oferi cercetătorilor informaţii mult mai importante privind fiabilitatea şi acurateţea amintirilor.

Cercetătorii din cadrul Universităţii din Birmingham au prezentat participanţilor imagini specifice şi apoi le-au cerut să asocieze fiecare imagine cu un anumit cuvânt. În timpul procesului, activitatea cerebrală a fiecărui participant a fost monitorizată cu ajutorul unor electrozi ce le-au fost ataşaţi de scalp. Electrozii au permis specialiştilor să observe modificările structurilor cerebrale cu o precizie de câteva milisecunde.

Următorul pas a fost reprezentat de utilizarea unui algortim de decodare pentru analizarea imaginii ce era formată în creier. Juan Linde Domingo, principalul autor al studiului, a declarat că: „Amintirile sunt un proces reconstructiv, influenţat de cunoştinţele persoanale şi perspectiva asupra lumii”.

„Modul în care sunt construite amintirile, în  creier, pas cu pas, este momentan necunoscut”, a adăugat el.

Descoperirile din studiu sunt în contrast faţă de modul în care creierul procesează imaginile prima dată. Atunci când vedem, iniţial, un obiect complex, detaliile sale vizuale sunt percepute primele. Informaţiile abstracte ce ne oferă detalii despre natura obiectelor la care ne uităm apar mai târziu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cum procesează creierul amintirile

De ce produce creierul uman amintiri false?

Un implant pe creier reprezintă viitorul pentru o super memorie

Pentru a prezice viitorul, creierul utilizează două ceasuri interne

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase