Prima pagină Stiinta

Astronomii au observat pe Marte un crater de impact proaspăt care a fost atât de puternic încât a trecut prin calota glaciară polară sudică

Alexandru Voiculescu 01.29.2019 | ● Vizualizări: 3248
Credit: NASA/JPL/University of Arizona     + zoom
Galerie foto (2)

Cercetătorii de la NASA susţin că impactul a avut loc undeva între iulie şi septembrie anul trecut. Corpul a trecut prin calota glaciară polară sudică a planetei vecine, aruncând material într-un tipar unic.

„Când un obiect loveşte suprafaţa, există o forţă extrem de mare, precum o explozie”, a precizat coinvestigatorul Ross Beyer de la HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment) a navei spaţiale Mars Reconnaissance Orbiter a NASA.

Tiparul urmei exploziei mai deschis la culoare (imaginea de mai jos) a apărut ca urmare a vântului produs de impact, scrie Daily Mail.

Credit: NASA/JPL/University of Arizona

„Culorile mai închise sunt rezultatul corpului care a penetrat stratul de gheaţă, excavând nisipul de dedesubt care a fost aruncat la suprafaţă”, a adăugat savantul.

Un studiu din 2013 a arătat că există circa 200 de impacturi cu asteroid în fiecare an al lui Marte. De obicei, aceste fragmente nu sunt mai mari de 2 metri în diametru, iar craterele făcute de acestea sunt de cel puţin 3,9 metri în diametru.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

De ce nu poate fi teraformată planeta Marte?

Greşeală uriaşă ce a dus la eşecul unei misiuni importante pe planeta Marte

''Coacăzele'' de pe Marte continuă să uimească savanţii, dar un studiu vine cu o nouă ipoteză. ''Sunt intrigat de această idee''

Marte, atracţia principală pentru pământeni. Urmează încă patru misiuni pe suprafaţa şi pe orbita Planetei Roşii