Home » Știință » Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat cele trei tulipini ale virusului gripal

Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat cele trei tulipini ale virusului gripal

Medicul Adrian Streinu-Cercel a explicat cele trei tulipini ale virusului gripal
Publicat: 05.02.2019
Tulpinele virusului gripal sunt sezoniere, spune Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, precizând că circulaţia virusului de tip A este cea mai frecventă. şi doar virusurile de tip A şi B pot provoca epidemii sau infecţii sezoniere.

“Aceste tulpini ale virusului gripal sunt sezoniere. Virusul gripal recunoaşte trei tulpini mari: A, B şi C. Dintre cele trei, A şi B sunt cele care pot da epidemii sau infecţii sezoniere, iar C dă situaţii mai deloc. Diferenţa între ele constă în ce complicaţii pot să genereze. De exemplu, tulpinele de tip B asociază multe infecţii al sistemului nervos central, complicaţii. Pe când cele de tip A asociază cel mai frecvent patologii pulmonare, adică afectarea plămânilor”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş”.

Conform medicului Streinu-Cercel, virusul de tip A este cel mai frecvent în această perioadă.

“În momentul de faţă, circulaţia este mai frecventă a virusului de tip A, iar din acestea tulpina aşa-zisă postpandemică, care e sezonieră, domină în proporţie de 60%. (…) Diferenţa (n.r. – dintre A şi B) este unde a fost identificat pentru prima dată virusul, în rest sunt virusuri sezoniere, nu au alte explicaţii decât faptul că sunt sezoniere”, a adăugat Adrian Streinu-Cercel.

De asemenea, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. Dr. Matei Balş” menţionează că vaccinul din comerţ este eficient şi protector pentru tulpinele A şi B.

Pe de altă parte, medicul Tudor Ciuhodaru spune că şi în cazul persoanelor sănătoase, care nu suferă de vreo boală, virusul gripal tot poate să provoace complicaţii.

Citeşte continuarea pe Mediafax.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase