Home » Știință » Noile frunze artificiale pot rezolva problema emisiilor de dioxid de carbon

Noile frunze artificiale pot rezolva problema emisiilor de dioxid de carbon

Noile frunze artificiale pot rezolva problema emisiilor de dioxid de carbon
Publicat: 15.02.2019
Cercetătorii de la University of Illinois din Chicago au venit cu o soluţie care ar face ca frunzele articiale să fie folosite în condiţii reale de mediu. Frunza lor îmbunătăţită, care ar absorbi dioxid de carbon din aer, ar fi de cel puţin 10 ori mai eficientă decât frunzele naturale în transformarea CO2 în combustibil.

Inovaţia oamenilor de ştiinţă americani este descrisă în detaliu în jurnalul ACS Sustainable Chemistry & Engineering.

„Până acum, toate modelele de frunze artificiale care au fost testate în laborator folosesc CO2 din containere sub presiune. Pentru a fi implementate cu succes în condiţiile reale de mediu, aceste dispozitive trebuie să absoarbă dioxidul de carbon din surse mai diluate, precum aerul şi emisiile de gaze ale termocentralelor”, a precizat Meenesh Singh, autor corespondent al lucrării de la University of Illinois.

Desprinderea sursei de dioxid de carbon sub presiune din aceste frunze înseamnă că ele trebuie să aibă o modalitate de a colecta şi concentra CO2 din aer pentru a-şi realiza reacţiile fotosintetice, scrie Science Daily.

Echipa de cercetători a propus rezolvarea problemei prin încapsularea unei frunze artificiale tradiţionale cu o capsulă transparentă dintr-o membrană semipermeabilă de răşină de amoniac umplută cu apă. Membrana permite apei din interior să se evapore atunci când este încălzită de lumina solară. Pe măsură ce apa trece prin membrană, trage dioxidul de carbon din aer. Unitatea fotosintetică din capsulă este realizată dintr-un absorbant de lumină învelit cu catalizatori care transformă dioxidul de carbon în monoxid de carbon, care poate fi folosit ca bază pentru crearea mai multor combustibili sintetici. De asemenea, poate fi produs şi oxigenul care poate se poate acumula sau elibera în mediul înconjurător.

„Prin îmbrăcarea tehnologiei frunzelor artificiale din interiorul membranei specializate, întreaga unitate poate funcţiona în condiţii reale, precum o frunză naturală”, a adăugat Singh.

Conform calculelor, 360 de frunze, fiecare de câte 1,7 metri lungime şi 0,2 metri lăţime, ar produce aproape jumătate de tonă de monoxid de carbon în fiecare zi. Frunzele, care ar acoperi o arie de 500 de metri pătraţi, ar putea reduce nivelurile de dioxid de carbon cu 10% din aerul înconjurător din zonă într-o singură zi.

„Modelul nostru conceptual foloseşte materiale şi tehnologie disponibile, care atunci când sunt combinate pot produce o frunză artificială care este pregătită pentru instalare în afara laboratorului unde poate avea un rol important în reducerea gazelor cu efect de seră din atmosferă”, a conchis savantul.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cantitatea de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă a atins un nivel periculos. ”Nu s-a mai întâmplat de mai bine de 3.5 milioane de ani”

Savanţii au găsit o modalitate sigură şi eficientă de a elimina dioxidul de carbon din atmosferă

Dioxidul de carbon din atmosferă a atins un nivel RECORD. O astfel de valoare nu a mai fost întâlnită în ultimii 800.000 de ani

Cercetătorii au aflat efectele devastatoare pe care vremea extremă le are asupra absorbţiei de carbon

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase